Halfgeleidermarkt in Europa blijft groeien

HIGH WYCOMBE, 8 JAN. De Europese markt voor computerchips is vorig jaar fors blijven groeien. De afzet nam toe met bijna 45 procent tot 30,1 miljard dollar. Philips bleef met een omzetgroei van 34 procent tot 1,7 miljard dollar ruim onder het gemiddelde, maar behield op de ranglijst van producenten de vierde plaats met een aandeel op de Europese markt van 5,6 procent. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het onderzoeksbureau Dataquest.

De Europese halfgeleidermarkt groeide in 1995 sterker dan in de twee voorgaande jaren. In 1994 bedroeg de vooruitgang 35 procent en in 1993 27 procent. De drijvende kracht achter de forse groei is volgens Dataquest de expansie van de verkoop van personal computers. Philips kan daarvan minder profiteren dan andere fabrikanten omdat het Nederlandse concern geen omzet heeft in geheugenchips.

Intel bleef verreweg de grootste leverancier op de Europese markt. De omzet van het Amerikaanse concern nam toe met 34 procent tot 3,48 miljard dollar, overeenkomend met een marktaandeel van 11,6 procent. Nummer twee op de ranglijst, Motorola, ging met 40 procent vooruit tot 2,15 miljard dollar (7,2 procent).

De positie van Motorola wordt bedreigd door Siemens. Het Duitse concern wist zijn chipsomzet met 54 procent te vergroten tot 2,13 miljard dollar. Texas Instruments vergrootte de halfgeleiderverkoop met 43 procent tot 1,6 miljard dollar en verdrong daardoor SGS-Thomson van de vijfde plaats. Op de posities zeven tot en met negen staan onveranderd Samsung (plus 55 procent), NEC (57 procent) en Toshiba (43 procent). Hitachi verdrong IBM van de tiende plaats dankzij een verkoopgroei van 56 procent.

De Aziatische producenten hebben vorig jaar opnieuw terrein gewonnen op hun Europese en Amerikaanse concurrenten. De Japanners vergrootten hun omzet in Europa met 56 procent tot 6,07 miljard dollar en de fabrikanten uit andere Aziatische landen zelfs met 90 procent tot 3,34 miljard dollar. De Europese producenten gingen met 35 procent vooruit naar 7,2 miljard dollar en de Amerikaanse met 37 procent tot 13,47 miljard.(ANP)