Guinee bedankt ook voor Afrika Cup

CONAKRY, 8 JAN. Het voetbalelftal van Guinee zal Nigeria niet vervangen in de strijd om de Afrika Cup, later deze maand in Zuid-Afrika. Dat heeft een woordvoerder van de regering van Guinee, Ibrahim Sylla, zaterdagavond bekend gemaakt.

Titelverdediger Nigeria trok zich terug omdat de Zuidafrikaanse organisatie de veiligheid van de Nigeriaanse spelers niet kon garanderen. Aan het adres van Nigeria zijn dreigementen geuit na de executie in november van tien dissidenten, onder wie de schrijver Ken Saro-Wiwa.

De Afrikaanse voetbalbond CAF heeft de Nigeriaanse bond forse strafmaatregelen (zes jaar schorsing) in het vooruitzicht gesteld. De Nigeriaanse voetbalbond liet vrijdag het ultimatum verlopen dat de CAF had gesteld.

Sylla verklaarde dat Guinee heeft besloten niet als vervanger van Nigeria naar Zuid-Afrika te gaan omdat de CAF volgens hem geen officieel verzoek tot deelname heeft ingediend. Bovendien is volgens hem de voorbereidingstijd voor de nationale ploeg ontoereikend om voldoende prestaties te kunnen leveren. De CAF moet nu een nieuwe vervanger zoeken. Het toernooi begint over een week.

Het organisatiecomtié van de Afrika Cup beslist begin deze week welk land de plaats van Guinee zal innemen. Senegal is de belangrijkste kandidaat. Het land was na Guinee de beste verliezer bij de kwalificatiewedstrijden. Daarna volgden Malawi en Marokko.

De Nigeriaanse spelers willen uit onvrede met de beslissing van de regering de nationale competitie boycotten, die op 10 februari begint. Bovendien overwegen de internationals niet mee te doen aan de wereldkampioenschapen in 1998 in Frankrijk. De Afrikaanse voetbalbond bepaalt nog deze maand de hoogte van de straf die Nigeria krijgt voor de afwezigheid bij de Afrika Cup. (AFP)