EU dreigt partijen in Mostar dat hulp wordt stopgezet

SARAJEVO, 8 JAN. De EU-administrator van Mostar in het zuidwesten van Bosnië-Herzegovina, Hans Koschnick, heeft gedreigd de hulpverlening aan de stad te staken als de moslims en de Kroaten er niet in slagen hun conflicten bij te leggen.

Mostar is sinds de vorming van de moslim-Kroatische federatie binnen Bosnië in februari 1994 een verdeelde stad. De vrede tussen beide bevolkingsgroepen is grotendeels van papier gebleven: de moslims zitten opgesloten in hun eigen getto en van bewegingsvrijheid over de nog steeds bestaande bestandslijn is geen sprake.

De afgelopen week zijn bij schietpartijen over die bestandslijn heen twee doden en enkele gewonden gevallen. Kroaten schoten een moslim-jongen dood, moslim-schutters doodden een Kroatische politieman. In de nacht van zaterdag op zondag schoten de twee partijen granaten op elkaars wijken af en waren opnieuw sluipschutters actief. Gisteren was het rustig, nadat NAVO-troepen het aantal patrouilles hadden opgevoerd en pantserwagens met zware machingeweren langs de bestandslijn hadden opgesteld.

De burgemeester van het Kroatische deel van de stad zei vrijdag dat een permamente verdeling de enige oplossing is en dat de Bosnische Kroaten Mostar als hoofdstad van hun gebied opeisen. Koschnick zei gisteren dat hij die eis categorisch van de hand wijst met het argument dat hij niet wil meewerken aan een Balkan-versie van het verdeelde Berlijn. “Als Duitser kan ik geen beleid voeren dat leidt tot de verdeling van een stad, of een beleid dat het moslim-deel van de stad tot een getto maakt. Verdeelde steden leveren uitsluitend ongeluk op”, aldus Koschnick. Hij waarschuwde dat de moslim-Kroatische federatie afhangt van de ontwikkelingen in Mostar: “Als Mostar geen verenigde stad wordt, is er geen federatie. En Europa moet beseffen dat als de federatie instort, er een heel nieuwe situatie ontstaat.”

NAVO-troepen van de vredesmacht IFOR zijn het afgelopen weekeinde tot vier keer toe beschoten bij incidenten in verschillende delen van Bosnië. Niemand raakte gewond. Bij Sarajevo werd gisterochtend een Frans vliegtuig vanaf de grond beschoten en door twee kogels geraakt. Het vliegtuig landde veilig.

De Amerikaanse bemiddelaar Richard Holbrooke gaat komende week naar Bosnië, Servië en Kroatië voor een laatste rondreis, voordat hij eind deze maand aftreedt. Hij zal na zijn reis president Clinton verslag uitbrengen. Clinton zelf wil voor 23 januari een bezoek brengen aan Bosnië. (Reuter, AFP, AP)