Een virtuele reis naar Rome

Ieder kind dat heeft ontdekt dat het op een hemellichaam in het universum leeft, doet het een keer; aan het eigen adres “Aarde” en “Heelal” toevoegen. Het bewustzijn van de menselijke nietigheid in het sterrenstelsel. Dat wordt in omgekeerde richting, maar even elementair uitgedrukt met het tv-spotje, waarin vanuit een satelliet de aarde wordt gefotografeerd en er steeds dichter op wordt ingezoomd, tot de kijker het biermerk op een bijzettafeltje aan het strand herkent. Van zo veraf tot zo gedetailleerd kan thuis, met behulp van computer en CD-Rom, ook worden gereisd.

We besluiten tot een denkbeeldige autoreis naar Rome. Mijn neefje van dertien kijkt over mijn schouder mee naar de CD-Rom 3D-Atlas, waarop ik hem een draaiende globe kan laten zien en hoe Italië zich, al inzoomend op Europa, verhoudt tot de overige Europese landen. Ik toon hem welke landen tot de Europese Unie behoren, laat hem in gesproken woord en bewegend geluid iets zien over het mediterrane klimaat en de vegetatie en wijs hem aan de hand van tekst en beeld op de bedreigde natuur in de door ons te passeren Alpen.

Van de republiek Italië is een korte karakteristiek beschikbaar: grootte, inwonertal, godsdienst, bruto nationaal inkomen, wisselkoers ten opzichte van de dollar en een tot aan het bewind-Berlusconi en corruptieprocessen bijgewerkte politieke schets. Dan bekijken we een diashow met plaatjes van Pisa, Siena, Napels en natuurlijk Rome: een Romeinse poort, het Colosseum en het Sint Pietersplein.

Onze reislust is gewekt. Route 66 is een routeplanner waarop niet alleen de reis per auto, maar ook per fiets wordt aangegeven. De snelste autoweg naar de stad wordt met kaart en uitgebreide routebeschrijving gegeven, inclusief alle afslagen en te rijden windrichtingen. De snelste reistijd naar Rome bedraagt 16 uur, 53 minuten en 9 seconden, leert Route 66. Het brandstofverbruik zal 165,49 liter bedragen en dat kost ons 248,24 gulden. “En als we via Parijs gaan?”, vraagt mijn neef. Ik vul de omweg in en zie dat die via zuidoost Frankrijk naar de Mont Blanc leidt. Reistijd 20 uur, 7 minuten en 27 seconden. Brandstofverbruik 192,57 liter ten bedrage van 288,86 gulden. Dan volgt het meest spectaculaire deel van onze virtuele reis. Ik schuif de CD-Rom Rom van Baedeker in de Macintosh en krijg prompt bij de klanken van 'O sole mio' straattaferelen van de stad te zien. Daarna biedt een 'Auswahl' de keuze uit de hoofdstukken Cijfers en feiten, Stadsgeschiedenis, Beroemde personen, Rome in citaten, Taal, Impressies, Het oude Rome, Bezienswaardigheden van A tot Z en de door de reisgids met 'Sterne' beloonde trekpleisters. Bij het aanklikken van 'Impressies' is de meerwaarde van deze elektronische gids meteen duidelijk: bij tal van plaatjes behoort een met straatgeluiden of muziek omlijst videofilmpje. De kwaliteit van de bewegende beelden laat nog wat te wensen over, maar de dia's die ondermeer bij de 'Citaten' (van bijvoorbeeld Rilke of Ingeborg Bachmann) worden vertoond, zijn fraai en haarscherp.

Met de Baedeker op CD-Rom kan worden 'gewandeld' langs het Pantheon, de Spaanse trappen, drukke verkeerspleinen en de Trevi-fontijn - inclusief geluiden en gefilmde impressies. We zien een groot aantal kerkinterieurs waarbij op de achtergrond geroezemoes, het Ave Maria en een mis te horen zijn. Maar is dit niet een erg toeristische impressie, waarbij we soms letterlijk met de camera achter de zich vergapende meute aantrekken? Zeker, maar Baedeker doet zijn naam eer aan door daarnaast bij een lijst van honderden trekpleisters degelijke informatie te verstrekken. Men kan bijvoorbeeld een bezoek aan het Vaticaan of het Forum Romanum goed gedocumenteerd en aan de hand van talrijke dia's en plattegronden voorbereiden, ook dankzij de vermelding van openingstijden en openbaar-vervoer-verbindingen.

Het A tot Z-zoeksysteem is handig voor wie over bepaalde bezienswaardigheden het fijne wil weten. Bovendien kan een dagelijkse route worden uitgestippeld aan de hand van plattegronden, animaties en detailkaarten. Een paar uur met de Baedeker-CD-Rom door Rome reizen is als de stad een paar dagen bezoeken: het aanbod is overweldigend. Ook is in een cursusje met gesproken tekst voorzien, voor wie elementair Italiaans wil leren.

Deze Baedeker maakt zijn papieren equivalent niet overbodig. De elektronische reisgids is vooralsnog een smaakmaker. Er wordt weliswaar een goede stadsplattegrond bijgeleverd, maar een tijdens de reis te beduimelen gids blijft onontbeerlijk.

3D Atlas, ABC/EA home software, Electronic Arts Limited, 90 Heron Drive, Langley, Slough, Berks, SL3 8XP. Route 66, Geographic Systems BV, 3900 BC Veenendaal, Nederland, 0318-554724. Baedeker Allianz Reiseführer op CD-Rom (voor Macintosh en Windows) zijn behalve voor Rome verkrijgbaar voor Italië, Frankrijk, Parijs en de VS. Systhema Verlag GmbH, München. Prijs: ƒ 127,50. Importeur Nilsson & Lamm BV, Weesp, 0294-465044.

    • Tom Rooduijn