Easy Tunes

Vampyros Lesbos: Sexadelic Dance Party, conducted & written by Manfred Hübler & Siegfried Schwab (Crippled Dick Hot Wax 022)

Als we de jongste lichting van hippe discjockeys mogen geloven, dan wordt easy listening de nieuwe trend op de dansvloer. 'Easy tunes' moet het opgewarmde genre gaan heten en de plaatkeuze luistert heel nauw, want The Carpenters zijn te soft en vooral de instrumentale muziek van Bert Kaemfert en Herb Alpert valt in de smaak, zij het met een vette knipoog.

Tussen de afgestofte oude platen van James Last en andere Studio Sport-favorieten uit de vroege jaren zeventig is er ook plaats voor soundtracks van obscure b-films als The Vampires (1971) van Jesus Franco, over de lesbische bruid van Dracula ('het droom-aspect geeft Franco gelegenheid zich niets aan te trekken van logica of dramaturgie', aldus de filmencyclopedie).

De nu onder de titel Vampyros Lesbos: Sexadelic Dance Party op cd verschenen filmmuziek sluit nauw aan bij de nieuwe lulligheid van de 'easy tunes'-deejays in hun Hawaii-overhemden en kostuums van het Leger des Heils. Blikkerige orkestmuziek en swingende Hammondorgels roepen een kitscherige sfeer op, terwijl een op sitar gespeelde bijna-cover van The Rolling Stones' Satisfaction (om copyright-redenen omgedoopt tot There's no satisfaction) op de lachspieren werkt. 'Gezellig' is het sleutelwoord en als de easy tunes-trend zich doorzet, zullen alle discotheken binnenkort voorzien moeten worden van rode schemerlampen en knusse tafelkleedjes.

    • Jan Vollaard