Drie winnaars delen veertig miljoen pond in Britse loterij

Niet bekend

In de laatste weken van 1995 was de hoofdprijs twee keer blijven staan omdat niemand de zes winnende nummers goed had geraden. Daardoor was de goudkoorts in de eerste week van het nieuwe jaar tot het kookpunt gestegen. Het vooruitzicht 42 miljoen pond te winnen, lokte negen van de tien volwassen Britten naar de verkooppunten. In totaal kochten ze bijna 128 miljoen loten, twee keer zoveel als de wekelijkse doorsnee-omzet, gemiddeld 2,2 lot per inwoner van het Verenigd Koninkrijk.

Alleen zaterdag al gingen er zestig miljoen loten over de toonbank. Op een bepaald moment werden 5.000 loten per seconde verkocht. Vooral in kleinere plaatsen moesten goklustigen soms een half tot een uur in de rij staan voordat de zes nummers van hun keuze door de computer kon worden geregistreerd.

De loterijgekte leidde vrijdag en zaterdag ook tot een stormloop op de geldautomaten van banken. Volgens een woordvoerder van de banken werd die twee dagen voor een recordbedrag aan contant geld opgenomen. Economen waarschuwen dat het beeld van de economische ontwikkeling in Groot-Brittannië vertroebeld kan worden door een sterke, incidentele stijging van consumentenbestedingen in de afgelopen week.

De astronomische hoogte van de hoofdprijs voerde de afgelopen dagen tot een fel debat over de amorele, ontwrichtende, materialistische opzet van de loterij. De kerken in Groot-Brittannië hadden de Nationale Loterij al eerder als “obsceen” veroordeeld en als een “omgekeerde Robin Hood die geld steelt van de armen en het aan de rijken geeft”. De bischop van Coventry, Simon Barrington-Ward, riep gisteren op tot afschaffing van de loterij of tenminste een vermindering van het prijzengeld. En de bischop van Leicester, Thomas Butler, veroordeelde gisteren in een kerkdienst die werd bijgewoond door koningin Elizabeth “die dwaze lui” die hun hoop op de hoofdsprijs hebben gevestigd “om hun saaie levens te verlevendigen”.

De hoofdprijs van afgelopen zaterdag zal door drie winnaars moeten worden gedeeld die de zes winnende nummers goed hadden geraden. Dat betekent voor elk veertien miljoen pond, circa 34 miljoen gulden. In totaal wordt voor ruim 81 miljoen pond aan prijzen uitgekeerd en gaat bijna 40 miljoen pond naar goede doelen. Grote winnaar is ook Camelot, het bedrijf dat de Nationale Loterij organiseert, met zeven miljoen pond.