Drie brandstichtingen bij Turken

ROTTERDAM, 8 JAN. Bij drie Turkse instellingen hebben onbekenden hebben afgelopen weekeinde pogingen tot brandstichting gedaan. Van de daders ontbreekt volgens de politie nog elk spoor.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een brandbom in het portaal van het Turkse consulaat in Deventer gegooid, vrijdagavond gooiden onbekenden een molotov-cocktail tegen de gevel van een Turkse bank in Den Haag. Zaterdagochtend vonden voorbijgangers een fles met benzine bij de deur van de Nederlandse unie van Turkse Islamitische sociaal culturele instellingen in Rotterdam.

Bij de brandstichtingen vielen geen gewonden. De politie sluit een politiek conflict niet uit. De gevel van de Turkse bank in Den Haag was beklad met leuzen als 'Leve de opstand in de Istanbul gevangenis, volhouden DHKC'. Deze afkorting staat voor het ultra-linkse Revolutionair Volksbevrijdings Front. In diverse Turkse gevangenissen kwamen gedetineerden eind vorige week in opstand tegen de slechte leefomstandigheden in de complexen.

In drie Duitse steden gooiden symphatisanten vrijdag stenen en brandbommen naar Turkse reisorganisaties en banken, aldus de Duitse politie.

De brand bij het Turkse consulaat in Deventer werd opgemerkt door voorbijgangers, die de brandweer waarschuwden. De schade bleef beperkt tot een verbrande deur en muur. De politie, die het Turkse consulaat al enige tijd in de gaten houdt uit vrees voor bomaanslagen, merkte de brandstichting laat op. De camera's die het consulaat in de gaten houden, registreerden volgens een woordvoerder van de politie wel iets, maar die beelden geven tot nu tot geen duidelijkheid.