Die Zeit

Wordt 1996 het jaar waarin in Duitsland een nieuwe 'grote coalitie' tussen de regerende christen-democraten en de opponerende sociaal-democraten wordt gesmeed? Dat vraagt Gunter Hofmann zich in het Duitse weekblad Die Zeit af.

Kanselier Kohl wil er officieel niet van horen, maar de maatschappelijke problemen zijn er groot genoeg voor: stagnerende economie, 3,6 miljoen werklozen en enorme tekorten bij de staatspensioenen. Bovendien maakt Kohl's huidige coalitiepartner - de liberale FDP - een ontredderde indruk. Op de achtergrond gaat de echte strijd, ook op Europese schaal, tussen sociaal kapitalisme naar Rijnlands model en ongebreideld kapitalisme. Decennialang ging de keuze vanzelfsprekend uit naar de eerste optie, maar die 'stilzwijgende grote coalitie' in de hoofden van de politici loopt op haar eind. Voor het eerst staat Europa, en dus ook het sociale gezicht van Europa, in Duitsland ter discussie. En dat vormt tegelijkertijd volgens Hofmann de grootste belemmering voor hernieuwe politieke samenwerking tussen christen- en sociaal-democraten.