De Vos harkt en spaart zich voor het WK

SINT MICHIELSGESTEL, 8 JAN. “Als je alles geeft, moet je tevreden zijn met wat je rijdt”, zei veldrijder Wim de Vos gisteren na afloop van de achtste cyclo-cross in de reeks om de Super Prestige Trofee. In het Brabantse Sint Michielsgestel eindigde De Vos als vijfde. Adri van der Poel won in de eindsprint van de Italiaanse klassementsleider Bramati. Richard Groenendaal, die een thuiswedstrijd reed, eindigde op de derde plaats.

“Een vijfde plaats in een Super Prestige-rit is natuurlijk goed”, vervolgt de Vos. Hij weet dat de omstanders geen genoegen zullen nemen met zijn magere redenering. De veldrijder uit Oosterhout won de eerste twee Super Prestige-ritten van het seizoen en leek uit de schaduw van Van der Poel en Groenendaal te komen. In de media werd hij als favoriet voor de wereldtitel in Frankrijk uitgeroepen. De laatste weken maakte De Vos een diepe val. Na zijn vijfde plaats van gisteren heeft hij inmiddels een achterstand van twintig punten op de nummer één Luca Bramati.

De pers had zich blijkbaar vergist in zijn kwaliteiten. “Ze schrijven al snel over je overwinningen”, verklaarde De Vos gisteren nuchter. “Maar je moet ook niet te hard van stapel lopen.” Dát is nou net de fout die de veldrijder uit Oosterhout aan het begin van dit seizoen maakte en wat hem half december de das omdeed.

Door een verkoudheid miste De Vos een weekeinde waarin toevallig twéé internationale veldritten werden verreden. Achteraf bleek de verkoudheid serieuzere vormen aan te nemen. De Vos kampte met een raadselachtig virus dat hem vier weken parten speelde. Over de oorzaak van de ziekte bestaat nog steeds onduidelijkheid. De Vos heeft zijn eigen verklaring. “Door in de voorbereiding superhard te trainen, heb ik in een te vroeg stadium al mijn reserves aangetast. En misschien heb ik nog wat verkeerds gegeten. In elk geval was ik niet meer vooruit te branden.”

De laatste weken traint de Brabander puur op conditie. “Want kracht is een basis. Vandaag heb ik gemerkt dat mijn conditie weer op peil is. En met de vijfde plaats heb ik bewezen dat ik weer bij de top hoor.” Toch schiet De Vos op de technische elementen van het veldrijden nog tekort. Dat was gisteren zichtbaar op het bochtige parcours van Sint Michielsgestel. “De souplesse is weg. Het snel draaien. En schakelen met de versnellingen moet ik oefenen. Maar daar heb ik voor de WK in Frankrijk nog tijd genoeg voor.”

De Vos heeft zich helemaal toegespits op de wereldtitelstrijd die begin februari in het Noordfranse Montreuil wordt verreden. De plotselinge val in het Super Prestige-klassement heeft hem geenszins uit het veld geslagen. “Achteraf gezien heeft die ziekte me in feite wel geholpen.” De Vos licht de paradox toe. “In het begin had ik me voorgenomen om niet voor het klassement te gaan rijden. Maar als het zo goed gaat, blijf je toch doorgaan. Met als gevolg dat je tekort komt op een NK of WK. Door dat virus moest ik gas terugnemen en dat komt me nu goed uit. Ik verwacht in Frankrijk maximaal in vorm te zijn, terwijl de anderen op reserves rijden omdat ze al zolang aan de top staan.”

De Vos kwam er gisteren in Sint Michielsgestel niet aan te pas. “Ik moest al snel ontzettend harken.” Een dag eerder had hij zijn afgenomen krachten aangesproken in een weilandcross in België. “Ik heb niet de klasse van Van der Poel. Ik moet ontzettend hard werken. Door de wedstrijd van gisteren en mijn conditietraining kwam ik vandaag tekort.”

Adri van der Poel probeerde in het eerste deel van de wedstrijd 'thuisrijder' Groenendaal in winnende stelling te manoeuvreren. Van der Poel is ploeggenoot en peetvader van Groenendaal, die door een lekke band de voorgenomen tactiek moest opgeven. “Richard kwam niet los van de Belg Vervecken en De Vos”, zei Van der Poel. “Op een bepaald moment moet je een beslissing nemen.”

De Nederlands kampioen ging voor zijn eigen kans maar kon de Italiaan Bramati niet lossen. Halverwege de laatste ronde kwam Van der Poel ten val. Bramati lag in gewonnen positie, maar besloot te wachten. “Van der Poel kwam door een stuurfout van mij te vallen. Daar mocht ik niet van profiteren”, zei de nummer twee achteraf.

Bramati veronderstelde Van der Poel wel te kunnen verslaan in de sprint. “Hij reed nog niet zulke geweldige uitslagen dit seizoen. Ik heb me vergist in zijn sprintcapaciteiten.” Woedend sloeg de Italiaan op zijn stuur, toen Van der Poel hem in de eindsprint terugwees. De Nederlandse veteraan hoopt zijn huidige vorm nog een maandje vast te houden. Van der Poel heeft de wereldtitel nooit kunnen winnen.

    • Ellen Tax