Bestuur Van der Valk uitgebreid

ROTTERDAM, 8 JAN. De top van het Van der Valk-concern wordt uitgebreid met drie nieuwe bestuurders. Naast de 65-jarige topman Arie van der Valk en familielid C. Matser treden M. van der Valk (Van der Valk Alphen aan den Rijn), M. Zeeuw Van der Laan (Apeldoorn) en L. Luiten (Nivelles in België) toe tot het bestuur van Valkenhorst BV, de belangrijkste beheersmaatschappij van het horeca-concern.

Van der Valk is in opspraak geraakt door problemen met justitie en de fiscus. Volgens een woordvoerder moet “de bestuurlijke vernieuwing worden gezien in het licht van de herstructurering van het bedrijf.” Deze herstructurering loopt volgens de woordvoerder al twee jaar. “In ieder geval moet de ingreep de onderneming overzichtelijker maken.”

Raadsman mr. L. Spigt van het familiebedrijf kondigde al enkele maanden geleden aan dat Van der Valk zijn structuur zou gaan wijzigen. In het slotpleidooi van de strafzaak tegen zeven leden van de familie erkende de raadsman dat de administratie moet worden gemoderniseerd en de relatie met de belastingdienst en de bedrijfsvereniging moet worden verbeterd.

Kort daarvoor was de familie akkoord gegaan met een ingrijpende reorganisatie en een bruto naheffing van de fiscus van 213 miljoen gulden over de periode 1989-1994. De verwachting van raadsman Spigt dat deze schikking en de aangekondigde koerswijziging van het concern de rechtbank mild zouden stemmen kwam niet uit.

De vier mannelijke leden van de familie Van der Valk werden begin december wegens stelselmatige omzetverzwijging en het betalen van zwarte lonen veroordeeld tot dertig maanden celstraf waarvan tien voorwaardelijk en boetes van een half miljoen gulden per persoon. De vrouwen kregen tussen 180 en 240 uur dienstverlening opgelegd en vier tot zes maanden voorwaardelijk.

De straffen waren fors hoger dan door het openbaar ministerie was geëist. Zowel officier van justitie mr. H. van Verschuer als de advocaat van de veroordeelde familieleden hebben tegen het vonnis beroep aangetekend.