Barcelona verder achterop

ROTTERDAM, 8 JAN. De onvrede bij FC Barcelona neemt steeds grotere vormen aan. Nadat trainer Johan Cruijff eerder in de week kritiek uitte op het clubbeleid, verloor zijn elftal gisteren van het veel lager geklasseerde Celta de Vigo. De Spaanse lijstaanvoerder Atletico Madrid verstevigde de koppositie, Espanyol is nu tweede.

Barcelona staat vierde en heeft inmiddels tien punten achterstand op Atletico, dat met 3-1 won van Tenerife. Voor de Catalaanse trots komt de landstitel steeds verder buiten bereik te liggen. Vooral in de uitwedstrijden blijkt telkens de kwetsbaarheid van Barcelona. In Vigo domineerde de thuisclub de gehele eerste helft, maar de aanvallers misten een paar grote kansen. Bij Barcelona moest verdediger Ferrer na zijn tweede gele kaart vlak voor rust inrukken. In de tweede helft maakte Juan Sanchez de enige treffer voor Celta.

Voor Johan Cruijff breken serieuze tijden aan. De coach die al acht jaar werkzaam is in stadion Nou Camp, uitte vorige week kritiek op de arbeidsomstandigheden (slecht speelveld, matige kleedkamers), de transferpolitiek en de uitblijvende contractverlenging van zijn zoon Jordi. Vice-voorzitter Gaspart, die zich een vriend noemt van Cruijff, liet de Spaanse pers weten dat de Nederlander moet stoppen met het aantasten van het prestige van de club. Voorzitter Nunez hield zich voorlopig op de vlakte.