Ander zout als proef op open asfalt gestrooid

ROTTERDAM, 8 JAN. Rijkswaterstaat heeft zondagochtend op de A12 en A50 bij Wolfheze een proef met ander strooizout dan het gebruikelijke natriumchloride (keukenzout) genomen. De resultaten van de proef worden aan het einde van de week verwacht.

Op de wegdelen met het zogeheten zeer open asfaltbeton (ZOAB) werd calciumchloride gebruikt. Natriumchloride heeft op ZOAB geen effect, omdat het te snel in het wegdek verdwijnt. “Het nieuwe middel werkte, maar ik heb geen tovermiddel gezien”, zegt J. Hernandez, hoofd van de hoofdafdeling Systeem Wegbeheer van de Dienst Weg- en Waterbouwkunde, een onderdeel van Rijkswaterstaat dat onder meer belast is met de gladheidsbestrijding. “Calciumchloride wordt een stroperige vloeistof en is dikker dan natriumchloride. Het blijft langer op het wegdek liggen. Daarbij hebben we grotere korrels gebruikt”, aldus Hernandez.

Rijkswaterstaat zegt verrast te zijn door het lage aantal van vier dodelijke ongelukken als gevolg van de gladheid. Het zou erop wijzen dat de automobilisten in gevaarlijke weersomstandigheden hun weggedrag aanpassen. Het afgelopen weekeinde bleek dat echter niet op te gaan. Bij snelheidsmetingen op de A12 bij Arnhem bleek de gemiddelde snelheid van de automobilisten 101 kilometer per uur. Volgens Rijkswaterstaat is een snelheid van tachtig kilometer per uur al levensgevaarlijk.

Zondagochtend adviseerde het Korps Landelijke Politiediensten in Driebergen automobilisten thuis te blijven, toen ijzel in het midden en noorden van het land optrad. Tientallen ongelukken leidden alleen tot materiële schade. Een aantal busdiensten viel uit, onder meer in Friesland. De N34 tussen Zwolle en Hardenberg, die door gladheid onberijdbaar was, werd afgesloten.

Ook door andere oorzaken dan gladheid kwam in het verkeer een aantal mensen om het leven. Bij Lelystad overleed een 33-jarige inwoner van Zoetermeer, toen de auto waarin hij meereed van de weg raakte en tegen een boom botste. De bestuurder, een 29-jarige Hagenaar, raakte zwaargewond. Een 72-jarige automobilist uit Dronten kwam zaterdagavond om op de A6, toen hij daar een konijn, dat hij kort daarvoor had aangereden, van het wegdek wilde oprapen. Een 28-jarige man uit Almere kon hem niet meer ontwijken.

In het Brabantse plaats Best verdronk zaterdagmorgen een 35-jarige duiker uit Veldhoven, tijdens een duik onder het ijs van een recreatieplas. De man werd mogelijk onwel, waardoor hij het mondstuk van zijn persluchtapparatuur kwijt raakte. Een tweede duiker heeft geprobeerd het slachtoffer in leven te houden met zijn eigen zuurstofvoorziening, maar zag zich genoodzaakt zichzelf in veiligheid te brengen.