Amerikanen maken feestje van sneeuwstorm

WASHINGTON, 8 JAN. Eindelijk leek de gedeeltelijke sluiting van het Amerikaanse overheidsapparaat zaterdagochtend voorbij en konden de met verlof gestuurde ambtenaren weer aan het werk, maar het weer besliste anders. Het oosten van de VS werd getroffen door de zwaarste sneeuwstorm in meer dan tien jaar jaar waardoor geen ambtenaar aan het werk kon.

Amerikanen kankeren liever op de politiek dan op het weer. Het weer kan tegenzitten en zelfs rampzalig zijn, maar, zoals een gestrande reiziger gisteren met enige spijt opmerkte: je kunt er niemand de schuld van geven.

En dus maakt men er thuis maar het beste van. Zaterdagochtend, nog voor er een vlok gevallen was, haastte men zich in groten getale naar de supermarkt om levensmiddelen in te slaan, naar de ijzerwarenwinkel om sneeuwschuiven, gemotoriseerde sneeuwblazers en sleetjes te kopen en naar de drankwinkel om er een huiselijk feestje van te maken.

Hier en daar viel gisteren zeventig centimeter sneeuw. Maar ook waar dertig à veertig centimeter viel, zoals in Washington, kwam het leven vrijwel tot stilstand. In vier staten is de noodtoestand afgekondigd. In Pennsylvania zijn vrijwel alle wegen afgesloten.

Openbare scholen in Washington en New York zijn vandaag gesloten, de Verenigde Naties hebben in verband met het weer besloten niet te vergaderen en ook misdadigers bleven vanwege de kou maar binnen: in New York werden gisteren geen moorden of overvallen bij de politie gemeld, wat zelden voorkomt.

President Clinton lastte gisteren een bespreking met Democratische voormannen uit het Congres af vanwege het weer. Wel begaf hij zich te voet en in het gezelschap van zijn vrouw naar de niet ver van het Witte Huis gelegen St. John's Kerk. Maar een busje journalisten dat hen wilde volgen bleef steken in de sneeuw.