Volleybalsters grijpen naast kwalificatie

BREMEN, 6 JAN. Het spel stemde minder somber dan een dag eerder tegen Duitsland. Het krachtsverschil en de cijfers (11-15, 3-15, 3-15) spraken daarentegen opnieuw boekdelen. De Nederlandse vrouwenvolleybalploeg leed gisteren in de vroege avonduren tegen Rusland de tweede kansloze 3-0 nederlaag op rij. De eindzege in het olympisch kwalificatietoernooi, goed voor deelname aan de Olympische Spelen in Atlanta, is daarmee onbereikbaar voor de ploeg die in het najaar de Europese titel veroverde. Plaatsing voor de financieel lucratieve Grand-Prixcyclus van eind augustus is ook van de baan.

De eindstrijd in de Bremer Stadthalle gaat morgen tussen Rusland en Duitsland. Het gastland, voor het eerst sinds vijftien maanden weer op volle sterkte door de terugkeer van drie ervaren basiskrachten, versloeg Kroatië gisteren in drie sets: 16-14, 17-15, 15-5. Voor Nederland wacht een tweeluik met Kroatië, de ploeg die vorige week zijn bondscoach Ivica Jelic zag opstappen na een conflict met de Kroatische volleybalbond.

Door de twee opeenvolgende overwinningen van zowel Rusland als Duitsland doet zich vandaag de merkwaardige situatie voor dat de onderlinge confrontaties beide niet meer zijn dan een generale repetitie van de ontmoetingen van morgen. Bovendien zijn amper drie maanden na het EK de rollen omgedraaid. De finalisten van toen zijn de verliezers van nu terwijl de nummers drie (Rusland) en vier (Duitsland) morgen uitmaken wie zich winnaar mag noemen van het Europese kwalificatietoernooi.

De nederlaag tegen Rusland kwam nauwelijks meer als een verrassing, erkende bondscoach Bert Goedkoop na afloop. De afstraffing tegen Duitsland liet immers niets aan duidelijkheid te wensen over waar het ging om de huidige krachtsverhoudingen binnen de Europese top vier. “Na gisteren rekenden we nergens meer op. Wij bevinden ons momenteel in een diep dal”, aldus de coach die de korte voorbereiding niet als excuus wenste aan te voeren. “Zonder deelname aan de World Cup was het ook moeilijk geworden.”

Maar voorbij is het plaatsingstoernooi in Bremen nog niet, zo onderstreepte Goedkoop. Net als tijdens de World Cup in Japan wil de oud-international de twee resterende wedstrijden tegen de vice-Europees kampioen benutten om het juiste ritme te hervinden, ook al staat er behalve sportieve eer niets belangwekkends meer op het spel. “Wij kijken naar de toekomst. Van deze nederlagen kunnen we alleen maar leren”, zei de coach.

Tegen grootmacht Rusland ging het veelgeprezen team mank aan dezelfde gebreken als tegen het verrassend sterk spelende gastland. De ploeg van aanvoerster Cintha Boersma grossierde in elementaire fouten, variërend van onverzorgde passing tot beroerde services. Libero Elles Leferink kon niet tippen aan de EK-vorm die de linkshandige Twentse onlangs de titel van beste speelster van Europa opleverde. Slechts bij hoge uitzondering sloeg de 19-jarige aanvalster de ballen langs of over het Russische blok.

Alleen in de eerste set kwam het nationale zestal tot enig verweer van betekenis. De kortstondige opleving werd mede ingeleid door Marrit Leenstra nadat zij in het begin van de eerste set de plaats had ingenomen van Erna Brinkman. De 22-jarige aanvalster maakte een gretige indruk en onttrok zich na een nerveus begin aan de malaise binnen de lijnen. Met drie rake klappen op rij bracht zij de ploeg voor even terug in de wedstrijd.

Bij het begin van de tweede set maakte Leenstra opnieuw deel uit van de basisformatie. Bij het betreden van het veld constateerde de scheidsrechter echter dat de technische staf niet haar naam maar die van Brinkman had doorgegeven aan de wedstrijdleiding.

Goedkoop en de zijnen hebben hun zinnen gezet op de laatste strohalm, het wereldkwalificatietoernooi in Osaka van eind mei. Naast gastland Japan nemen de zeven beste en nog niet-geplaatste teams op de wereldranglijst deel aan de herkansing. Het toernooi lijkt gelet op de bezetting geen al te moeilijke opgave voor Oranje. De bovenste drie completeren het olympische deelnemersveld, bestaande uit twaalf landenploegen.

Vanaf 1 april, als competitie- en bekerverplichtingen van de clubs tot het verleden behoren, heeft Goedkoop de beschikking over zijn gehele selectie en bovendien de vrije hand in de samenstelling van het oefenprogramma. Daar zal hij gretig gebruik van maken, zei de coach gisteren. Waarna hij een reeks landenteams opsomde tegen wie Nederland de draad van het EK hoopt op te pakken.

    • Mark Hoogstad