TV Cursus

Bridge op televisie. Dat zie je niet zo vaak. Maar morgen gebeurt het, want dan begint een nieuwe door de Nederlandse Bridge Bond opgezette dertiendelige beginnerscursus.

Iedere zondag om kwart voor twee een kwartier lang bridgeles bij de AVRO. Prachtig niet waar? De opzet is aan alle kanten basic: het lesniveau start op nul-komma-nul. Een populaire quizmaster doet de presentatie. Ook voor hem is het de eerste keer dat-ie echt met bridge gaat beginnen. Dat houdt het spannend en spontaan. In wezen is het een herhaling van een beproefd concept van tien jaar geleden. Het samenwerkingsverband met de AVRO leverde de bridgebond toen een slordige veertigduizend leden op. Ook dit keer wordt rekening gehouden met een aanzienlijke leden-aanwas voor de bond. Dus wie nog zit te piekeren over goede voornemens: ga bridgen en begin morgen! Hier ziet u alvast een voorproefje uit het cursusmateriaal. Aangeland bij oefenspel kunt dit u verwachten: zie schema hiernaast.

Oost gever Noord NZ kw. Schoppen V743 Harten VB1064 Ruiten H62 Klaver 7WestOost Schoppen 1086 Schoppen B Harten A9853 Harten H Ruiten V873 Ruiten B954 Klaver A Klaver VB109653Zuid Schoppen AH952 Harten 72 Ruiten A10 Klaver H842 Na een 3Klaver opening van oost bevelen de cursusleiders aan om met de zuidhand met 3Schoppen te volgen. Een dubieus advies, dat hier goed uitpakt omdat noord makkelijk naar 4Schoppen kan verhogen. Dat contract zit er na de voor de hand liggende start van KlaverA in. Het spel is gespeeld tijdens een wereldkampioenschap, waar het werd rondgepast! Ziet u overigens met open kaarten hoe 4Schoppen down kan? West start een kleine harten voor de heer van oost. Deze vervolgt met klaveren voor het aas. Nu volgt HartenA en harten getroefd door oost met de boer, zodat in de verdediging een troefslag promoveert. Tot zover de nieuwe TV cursus. Belangstellenden voor een (schriftelijke) begeleiding kunnen terecht bij de Nederlandse Bridge Bond: 030-2712644.

Dan nu de oud-en-nieuw problemen. Veel reacties, maar lang niet allemaal goed. Een topspeler belde mij zelfs na een paar dagen op. Hij kwam er niet uit! Wat heb ik u aangedaan. Toch wisten enkelen wel tot de correcte oplossing te geraken. Zoals beloofd krijgen de snelste drie inzenders met de goede oplossing het jaarabonnement op Bridge Magazine IMP cadeau. Dat zijn L.S.V.B. Jutting uit Waalre, Kees de Groot uit Eindhoven en D. van Rossum du Chattel uit Den Haag.

Zo had het gemoeten:

1. 6Klaver te spelen door zuid tegen elke verdediging na de start van west met HartenH:

Noord Schoppen A65 Harten A10 Ruiten 7654 Klaver 9754WestOost Schoppen 8 Schoppen VB9743 Harten HVB987654 Harten 3 Ruiten - Ruiten VB982 Klaver B103 Klaver 2 Zuid Schoppen H102 Harten 2 Ruiten AH103 Klaver AHV86 Noord wint de eerste slag. De tweede harten wordt getroefd door oost, hoog overgetroefd door zuid, die twee hoge troeven speelt.

a) Indien west KlaverB-10 bijspeelt heeft noord twee entrees in troef voor de herhaalde ruitensnit. Oost, die drie schoppen moet vasthouden, wordt daarna met de vierde ruiten ingegooid, waarna de leider drie schoppenslagen maakt.

b) Indien west een hoge troef vasthoudt, incasseert zuid SchoppenH en gooit hij west in met troef. Noord troeft het hartennaspel, zuid gooit een schoppen weg. Nu volgt ruiten van tafel, oost 'blokt' met de vrouw of de boer, zuid neemt en speelt de laatste troef, die oost in een ruiten/schoppen dwang brengt.

2. Zuid speelt 6SA tegen elke verdediging na de start van west met HartenB:

Noord Schoppen - Harten A5432 Ruiten V3 Klaver AHV543WestOost Schoppen VB4 Schoppen 109876 Harten B10 Harten V9876 Ruiten H7654 Ruiten B109 Klaver B109 Klaver -Zuid Schoppen AH532 Harten H Ruiten A82 Klaver 8762 Zuid wint HartenH en neemt een hoge schoppen mee.

a) Indien west klein bijspeelt, incasseert noord drie klaveren en een harten en zuid de vierde klaveren. West wordt, al naar gelang hij heeft vastgehouden, ingegooid met de tweede of derde schoppen.

N.B.: Zuid mag in slag drie niet een tweede schoppen incasseren, want dan gooit west op de vierde klaveren zijn derde (hoge) schoppen af.

b) West speelt hoog bij. Nu incasseert noord eerst alle klaveren (zuid deblokkeert). Oost moet twee harten en drie ruiten vasthouden (anders ontwikkelt zuid Ruiten8) en is gedwongen al zijn schoppen weg te gooien. Noord speelt HartenA, zodat west twee ruiten en twee schoppen overhoudt. West wordt nu via RuitenA en ruiten na ingegooid en mag van SchoppenB-4 spelen in zuids SchoppenH-5.

    • Jan van Cleeff