Ruud Borst wint mini-Elfstedentocht in Groningen

SCHEEMDA, 6 JAN. De langste man van het schaatspeloton was gisteren ook de sterkste. Ruud Borst uit Hoogmade won in Scheemda de schaatsklassieker Oldambtrit, die ook wel als mini-elstedentocht wordt beschouwd.

De schaatsers werden in Groningen zwaar op de proef gesteld. Er moest voor het eerst deze winter gekluund worden. De 2.01 meter lange Borst sprong tweehonderd meter voor de finish als een antilope over de laatste kluunplek. Hij zette drie medevluchters op achterstand en behield ook op het ijs de koppositie. Henk Angenent en Henk van Benthem werden achtereenvolgens tweede en derde. Gisterochtend om elf uur was het stil in Scheemda. Een bedrieglijke rust, want toen de elektrisch bediende roldeur van het waterschapsgebouw Eemszijlvest eenmaal was opgetrokken, kluunden ruim driehonderd schaatsers naar het ijs. Haico Bouma reed als eerste weg en Yep Kramer werd door omstandigheden hekkesluiter. “Ik wist niet dat we met klûnen moesten beginnen. Ik had oude beschermhoezen bij me met gaten erin. Die heb ik met tape dichtgemaakt”, sprak Kramer. Ondanks de 'valse start' wist de Nederlands marathonkampioen op natuurijs zich toch in de voorste linies te melden.Op de helft van de race over honderd kilometer gingen drie man op avontuur. Rudy Groenendaal, Hotze Zandstra en Henri Ruitenberg sloegen een fors gat en werden lange tijd niet achterhaald. “De vluchtpoging duurde wel 30 kilometer”, zei Erik Hulzebosch, die de jachtgroep op sleeptouw had genomen. “Ik heb de drie vluchters alleen terug moeten halen. Niemand wilde op kop rijden. Ik heb ze allemaal uitgescholden.”

De mini-elfstedentocht in het Groningse land was een zware. De harde wind had zijn tol geëist. De kopgroep werd tot twaalf man gereduceerd. Tien kilometer voor het einde sprongen Borst, Angenent, Henk van Benthem en Henri Ruitenberg weg. Het vluchtgroepje werd niet meer bijgehaald, zodat de winnaar uit het viertal moest komen. Borst sloeg zijn slag op de laatste kluunplek. “Ik heb nog nooit iemand zo hard op schaatsen zien lopen”, lachte Henk van Benthem. “Het was net hinkstapspringen. Ik had beter op het klûnen moeten oefenen. Misschien had ik dan wel gewonnen.”

Winnaar Borst had in zijn leven nog nooit gekluund. “In het begin werd ik links en rechts ingehaald. Ik vond het een afgrijselijke ervaring. Ik kan nu nog niet geloven dat ik gewonnen heb”, glunderde de 23-jarige bloemenkweker. “Het was een vreemde wedstrijd. Ik wist helemaal niet hoever en waar ik heen moest schaatsen. Ik was blij dat ik de finish zag. Toen ik achterom keek, dacht ik nog: heb ik nou echt gewonnen?” (ANP)