Paard met virus is welkom in Atlanta

ATLANTA, 6 JAN. Paarden die zijn besmet zijn met piroplasmose, een infectieziekte overgebracht door teken, mogen dit jaar deelnemen aan de Olympische Spelen in Atlanta. Dat hebben officials van de staat Georgia, waar de olympische stad deel van uitmaakt, gisteren bekendgemaakt.

De Internationale Hippische Federatie (FEI) ging op haar beurt akkoord met de strenge veiligheidsvoorschriften van de landbouw- en veeteeltspecialisten van Georgia. Volgens de FEI staan er momenteel 23 paarden geregistreerd die het virus onder de leden hebben en kandidaat zijn voor de hippische onderdelen van de spelen. De organisatie gaat er vanuit dat uiteindelijk tussen de veertien en twintig paarden met piroplasmose naar Atlanta gaan. In totaal worden er circa 260 paarden verwacht.

De Amerikanen hebben enige tijd geleden al hun vrees uitgesproken voor verspreiding van de virusziekte die in de Verenigde Staten zelden voorkomt. De infectie ontstaat door teken die vooral in grote hitte welig tieren. In juli, als de Olympische Spelen worden afgewerkt, is het doorgaans bijzonder warm in Georgia.

Volgens de veiligheidsinstructies van de Amerikanen dienen paarden die besmet zijn met het virus direct na aankomst op het vliegveld van Atlanta in quarantaine te worden gezet. Het zal voor die paarden niet toegestaan zijn te grazen en ze moeten om de acht uur een serie controles ondergaan. Geïnfecteerde dieren mogen niet meedoen aan de military.

Met de extra voorzieningen ter voorkoming van de verspreiding van de ziekte is een bedrag van ruim een miljoen gulden gemoeid. De Amerikanen denken dat bedrag te kunnen verhalen op de nationale hippische federaties die besmette paarden afvaardigen. (Reuters)