Olie stroomt weg uit pijpleiding in de Oeral

UFA, 6 JAN. Omdat arbeiders van een chemische fabriek in het zuiden van de Oeral vrij hadden, merkten zij niet dat er olie uit een pijpleiding stroomde. Het is daar de tweede, grote lekkage in tien dagen.

Afgelopen dinsdag stroomde meer dan 10.000 liter olie uit een pijpleiding op het terrein van de Salavatneftorgsynthez-fabriek bij de stad Ufa, aldus het persbureau ITAR-Tass. Ufa ligt op 1000 kilometer van Moskou.

De fabrieksarbeiders waren afwezig in verband met een extra lange nieuwjaarsvakantie en zij merkten de lekkage pas op toen zij woensdag weer op hun werk kwamen.

Zij wisten de oliestroom in te dammen en voorkwamen op die manier dat de olie in de rivier de Belaya kwam, een zijrivier van de Kama, die weer uitmondt in de Wolga.

Vorige week lekte er uit een andere pijpleiding langs de rivier de Belaya ten minste 1550.000 liter olie, waardoor circa 35.000 vierkante meter van de rivier werd vervuild.

In het gebied rond de stad Ufa zijn de drinkwatervoorraden van tientallen dorpen vervuild. De autoriteiten hebben verklaard dat zij hebben weten te voorkomen dat de weggestroomde olie de rivier de Kama zou bereiken.

Het schoonmaken zal naar verwachting een maand duren.

Lekkages en breuken in pijpleidingen zijn gebruikelijk in het verouderde Russische netwerk. Bij het ernstigste ongeluk, toen een pijpleiding brak in het arctische Komi, stroomde naar schatting 100 à 280.000 liter olie weg, ofwel drie tot acht maal zoveel als de bij de ramp met de Exxon Valdez. (AP)