Océ ziet winst in '95 met 20 procent stijgen

VENLO, 6 JAN. Océ-van der Grinten, fabrikant van kopieermachines en tekenkamerapparatuur, heeft zijn winst vorig jaar met 20 procent zien stijgen van 90,5 miljoen tot ruim 108 miljoen gulden. De omzet steeg met ongeveer zes procent tot ruim 2,9 miljard gulden.

Ook voor dit jaar is de Raad van Bestuur optimistisch, zo maakte bestuursvoorzitter dr. H. Pennings gisteren bekend in zijn nieuwjaarstoespraak.

Zonder valuta-effecten zou de omzet met ongeveer 12 procent zijn gestegen. In het laatste kwartaal van 1995 bedroeg de toename van de omzet 14 procent, exclusief wisselkoerseffecten zelfs 18 procent.

Het succes van nieuwe apparaten was volgens Pennings in belangrijke mate bepalend voor de groei van omzet en winst. Het bedrijf voerde de produktie sterk op om aan de vraag te kunnen voldoen.

Begin december van het vorig jaar meldde Océ dat er in Venlo al maanden elke zaterdag werd overgewerkt om de sterk uitgebreide produktie te kunnen opvangen. Ook de 450 toeleveranciers in de regio profiteren mee van het succes.

Door de sterke groei in volume en de stringente kostenbeheersing kon Océ de winst belangrijk verhogen, ondanks negatieve valuta-effecten. In de Verenigde Staten ontwikkelden de omzet en het bedrijfsresultaat zich bijzonder positief.

Pennings is positief gestemd over de gang van zaken zoals die naar verwachting dit jaar zal zijn. Hij zei alle vertrouwen te hebben in het vrijwel volledig vernieuwde assortiment dat in de loop van dit jaar verder zal worden uitgebreid. Océ maakt de gedetailleerde jaarcijfers op 27 februari bekend, het jaarverslag verschijnt begin maart.

De positieve verwachtingen over het kopieerconcern Océ-van der Grinten zorgden voor een hogere koers op de Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel van Océ, dat nabeurs met de jaarcijfers kwam, steeg in deze zwakke markt met 1,60 gulden tot 103,60 gulden.