Maradona: 'Ik ben en was een junk'

BUENOS AIRES, 6 JAN. Diego Maradona is nog lang niet de brandschone voetballer of trainer die hij wil zijn. De Argentijnse vedette van weleer vecht nog dagelijks tegen de verleidingen van de drugs. Volgens de oud-voetballer is er maar weinig voor nodig of hij bezwijkt weer voor de verleiding.

“Ik ben en was een junk en zal dat ook in de toekomst zijn”, gaf Maradona deze week toe in een interview met het Argentijnse tijdschrift Gente. “Iedereen die aan drugs begint moet zich realiseren dat hij dag in dag uit strijd zal moeten leveren. Je kunt niet zomaar opstaan en zeggen: zo, nu is het over. Dat is godsonmogelijk. Je moet je bed uitkomen en zeggen: vandaag ga ik vechten tegen de hel van die drugs! Want een hel is het.”

Maradona vertelt in het vraaggesprek dat hij door cocaïnegebruik soms zo van de wereld was dat hij er niet eens in slaagde zijn dochtertje een glaasje water te geven. “Ik lag in bed en het ging niet. Ik kon met geen mogelijkheid overeind komen. Ik had het gevoel dat ik aan de matras zat vastgeplakt. Mijn hand trilde. 'Mag ik wat water, pap', vroeg Yanina. 'Ja schat', zei ik. Maar ik kon gewoon niet. Ik was willoos. De cocaïne had me volledig in de macht; mijn hoofd zat vol watten.”

Maradona bekende dat hij voor het eerst drugs probeerde op z'n 22ste, toen hij naar Europa kwam om bij Barcelona te gaan spelen. Vier jaar later leidde hij Argentinië naar de wereldtitel. “Ik heb veel te lijden gehad van de drugs. Veel meer dan men denkt. En ik heb me voorgenomen daarvan te getuigen en de jeugd te wijzen op de gevaren.”

Maradona werd in 1991, onder contract bij Napoli, voor vijftien maanden geschorst omdat in zijn urine sporen waren gevonden van cocaïne. In 1994 bij het WK in de Verenigde Staten werd de nu 35-jarige aanvallende middenvelder betrapt op het gebruik van verboden stimulerende middelen. Voor dat vergrijp werd hij opnieuw vijftien maanden uitgesloten. (Reuter)