Kampioene kunstrijden met pijn van het ijs

ZOETERMEER, 6 JAN. Monique van der Velden heeft gisteravond noodgedwongen de strijd om het Nederlands kampioenschap kunstrijden gestaakt. De drievoudig nationaal kampioene, die een maand geleden een kijkoperatie aan een knie onderging, kan daardoor niet deelnemen aan het EK dat eind deze maand in Sofia wordt gehouden.

Met betraande ogen lichtte ze haar besluit in de kleedkamer van het Prins Willem-Alexandercentrum in Zoetermeer toe. “Na die operatie aan mijn knie bleek de meniscus licht gescheurd en het kapsel beschadigd. Ik wilde eigenlijk helemaal niet meedoen want ik mag nog niet schaatsen. Maar ik moest van de bond. Die zei: 'Als je niet aan het NK meedoet, dan ook geen EK'.” Aldus Van der Velden die vorig jaar twee voorrondes van het EK overleefde en uiteindelijk tweeëntwintigste werd.

De teleurstelling na afloop van de korte kuur was groot. Verbijsterd herhaalde ze naast de baan haar klassering: “Oh nee, derde.” De lage tussenstand speelde echter niet mee in haar besluit zich terug te trekken. “Ik heb gewoon pijn”, zei ze met een verbeten gezicht. “Ik heb ook totaal geen voorbereiding gehad. Ik sta pas sinds vier dagen weer op het ijs.”

Gerd-Jan Schreppers, voorzitter van het sectiebestuur kunstrijden van de schaatsbond: “Monique moest zich op dit NK bewijzen want ze heeft tot nu toe niet goed gereden. We hebben met alle rijders van de kernploeg ook afgesproken dat er niet automatisch wordt deelgenomen aan het Europees kampioenschap. Daar zijn veel media en het Nederlandse kunstrijden staat natuurlijk wel érgens voor. Zomaar leuk meedoen, is er niet bij.”

Na de prestaties van gisteren is alleen Marcus Deen zeker van deelname, mits hij de titel bij de mannen senioren ook dit jaar op zijn naam schrijft. Het paar Jeltje en Alcuin Schulten moet “ook nog wat laten zien” om naar het EK te gaan. Hun korte kuur paarrijden viel Schreppers “in ieder geval niet tegen”. Het was volgens de voorzitter van het sectiebestuur hun beste optreden van dit jaar.

Jeltje en Alcuin, Nederlands eerste ijsdanspaar, zullen vandaag zeker de nationale titel binnenhalen. Ze zijn namelijk het enige paar in de seniorenklasse. De achtergronden van broer en zus Schulten zijn illustratief voor de problemen van de Nederlandse kunstrijders. Jeltje is afgestudeerd arts en Alcuin is vijfdejaars student Tandheelkunde in Nijmegen. “De studies gaan ten koste van het schaatsen”, weet Schreppers. Opleiding is volgens hem een van de oorzaken waarom het kunstrijden nog steeds geen aansluiting vindt bij het buitenland. “De rijders komen vermoeid van een schooldag en de lange reis op de ijsbaan aan. En dan moeten ze nog beginnen met trainen.”

“Het moet hier net als in het buitenland. Daar hebben ze sportinternaten waardoor drie uur trainen op een dag en toch nog huiswerk maken mogelijk is.” Ook is er volgens de voorzitter van het sectiebestuur een betere competitie nodig. Bij de vrouwen-senioren gaat het de goede kant op. Dit jaar staan er elf vrouwen op de deelnemerslijst. Twee jaar geleden waren dat er nog maar twee. Van die elf zijn er nog negen over. Want behalve Van der Velden heeft ook Katja Kossmayer, de dochter van Sjoukje Kossmayer-Dijkstra, afgezegd. Moeder en dochter zijn afgelopen woensdag tijdens de terugreis van een training met hun auto aangereden. Ze bleven ongedeerd maar de schrik was Katja te veel om haar zenuwen dit weekeinde voor de NK in bedwang te houden.

Sjoukje Dijkstra, die vijf keer Europees, drie keer wereld- en één keer olympisch kampioen werd, vertrok al op dertien jarige leeftijd naar Londen om zich op het kunstrijden toe te leggen. “En dat is nu net het verschil met de huidige generatie”, meent Schreppers. Hoewel het buitenland heel wat makkelijker te bereiken is dan veertig jaar terug, is er geen Nederlands talent dat in de buitenlandse voetsporen van Sjoukje Dijkstra of Joan Haanappel treedt. Schreppers weet niet waarom. Hij heeft onlangs een voorstel voor een Nederlands schaatsinternaat aan begeleiders en ouders voorgelegd. “Ze reageerden huiverig.” De voorzitter vervolgt begripvol: “Je haalt als ouders natuurlijk wel je kinderen uit hun omgeving weg en ziet ze doordeweeks niet meer. En toch is zo'n opleiding nodig. Anders vinden we de aansluiting met de top nooit.”

    • Ellen Tax