Israel juicht na dood Palestijnse terrorist

TEL AVIV, 6 JAN. Israel is sinds gisteren in jubelstemming over de dodelijke aanslag op de 32-jarige 'meester-terrorist' Yehiya Ayyash in Beit Lehiya in het Palestijnse bestuursgebied in Gaza.

Nog geen enkele officiële Israelische woordvoerder heeft de verantwoordelijkheid erkend van de joodse staat voor het uit de weg ruimen van de 'gevaarlijkste Palestijnse terrorist die ooit in het Israelisch-Palestijnse geschil actief is geweest'. Uit de berichtgeving van diverse Israelische bronnen kan echter worden afgeleid dat de 'lange Israelische arm' weer heeft toegeslagen: de Shin Bet, de Israelische binnenlandse veiligheidsdienst.

Politici van zowel de politieke linker- als rechterzijde spraken gisteravond hun grote voldoening uit over de eliminatie van Ayyash door de Shin Bet, er daarbij vanuit gaande dat deze organisatie de aanslag heeft uitgevoerd. Als dat inderdaad het geval is heeft de Shin Bet in de ogen van veel Israeliërs wat goedgemaakt van het falen bij de bescherming van premier Yitzhak Rabin, die door een moordaanslag omkwam.

Yehiya Ayyash, bijgenaamd 'de ingenieur', is verantwoordelijk voor de dood van 67 mensen en de verwonding van honderden anderen bij een reeks Palestijnse zelfmoordaanslagen op bussen in Israelische steden. Als een van de topfiguren van Ezzidin el Kassem, de militaire arm van Hamas, speelde Ayyash met zijn grote kennis van explosieven een belangrijke rol bij het voorbereiden van deze aanslagen. De staat van paraatheid van het leger is met het oog op nieuwe Palestijnse zelfmoordacties intussen opgevoerd.

Pag.4: Moord kan vrede Israel ondermijnen

Radio Israel haalde gistermiddag Israelische militaire bronnen aan die - nog voordat iemand het lijk van Ayyash had gezien - al zeiden dat de terrorist dood was. Aanvankelijk zeiden Israelische bronnen dat Ayyash bij een explosie was omgekomen. Gisteravond werd door de Israelische televisie gesuggereerd dat hij als gevolg van een via een telefoon tot ontploffing gebracht explosieve lading was gedood. Palestijnse bronnen zeiden dat er vijftig gram bijzonder krachtige springstof via of in de telefoon tot ontploffing werd gebracht.

Uit de luidsprekers van de moskeeën in de strook van Gaza werd gisteravond de begrafenis van Yehiya Ayyash voor vandaag aangekondigd en bij het huis van zijn ouders in het dorpje Rafa'at op de Westelijke Jordaanoever werd de traditionele rouwtent opgezet. De broer van de vermoorde terrorist zei dat hij “als een martelaar in de hemel zal komen”.

Op de Israelische televisie verscheen gisteravond een Israelisch meisje, dat zei van vreugde te hebben gedanst en gesprongen toen ze het nieuws over de dood van Ayyash hoorde. Zij raakte gewond tijdens een door Ayyash voorbereide zelfmoordaanslag op een bus in Jeruzalem.

De Shin Bet, de Israelische binnenlandse veiligheidsdienst, zat deze als 'behendig' omschreven Palestijn reeds enkele jaren op de hielen maar steeds wist hij weer, ondermeer door gebruik te maken van allerlei vermommingen, te ontsnappen. De Israelische minister van buitenlandse zaken, Ehud Barak, zei gisteravond dat het doden van Yehiya Ayyash een gemeenschappelijk Israelisch-Palestijns belang dient.

Voor de Palestijnen staat het vast dat de Shin Bet de aanslag heeft uitgevoerd op een voor Yasser Arafat moeilijk moment, aan het begin van de verkiezingscampagne voor het Palestijnse presidentschap en het Palestijnse parlement. Hamas-leiders hebben Israel wraak aangezegd voor het uit de weg ruimen van Ayyash. Dat kan tot nieuwe spanning tussen Yasser Arafat en de Hamas-leiding leiden, omdat de Palestijnse leider zich tegenover Israel heeft verplicht aanslagen te voorkomen vanuit Palestijns gebied tegen Israel.

Sufia Abu Zayda, hoofd van het Israelische bureau in het gebied van de Palestijnse bestuursautonomie, zei gisteravond dat de Israelische wraakaktie geen enkel effect zal hebben en “twintig nieuwe Ayyashen de plaats van Yehiya Ayyash zullen innemen”. Volgens hem zal het uit de weg ruimen van Ayyash de spanning tussen voor- en tegenstanders van het vredesproces aan Palestijnse zijde opvoeren hetgeen tot uitdrukking zal komen in de Palestijnse verkiezingscampagne. “Wraak lost geen enkel probleem op. De goede vredessfeer is als een ballon uit elkaar geklapt”, zei hij.

Israelische militaire kringen houden ernstig rekening met nieuwe Palestijnse zelfmoordaanslagen en hebben mede daarom de staat van paraatheid van het leger opgevoerd. De politie is ook paraat. Israel heeft alle gebieden op de Westelijke Jordaanoever die de afgelopen weken aan het Palestijnse zelfbestuur zijn overgedragen, tot afgesloten militair gebied verklaard. Dat betekent onder andere dat Israeliërs er, als voorzorgsmaatregel tegen aanslagen, niet worden toegelaten.

    • Salomon Bouman