'Hillary Clinton beval ontslag van reisagenten'

WASHINGTON, 6 JAN. Hillary Rodham Clinton, de echtgenote van de Amerikaanse president, is in opspraak gekomen vanwege de actieve rol die ze gespeeld lijkt te hebben bij het overhaaste ontslag, in 1993, van zeven werknemers van het reisbureau van het Witte Huis. Medewerkers van de president hebben getracht haar betrokkenheid voor onderzoekers te verdoezelen.

Hillary Clinton heeft tot nu toe steeds ontkend dat zij de hand heeft gehad in het ontslag, dat destijds veel consternatie veroorzaakte en beschuldigingen dat de Clintons hun vrienden aan profijtelijke baantjes wilden helpen. Mevrouw Clinton zou de problemen bij het reisbureau slechts hebben gevolgd als een belangstellende waarnemer.

Maar in een nu bekend geworden memorandum uit 1993 schrijft de man die het ontslag moest uitvoeren, dat hem verteld was dat “de First Lady bezorgd was en actie wenste - en de gewenste actie was ontslag”. Als aan die wens geen gehoor werd gegeven dreigde “de hel los te barsten”.

De auteur, David Watkins, was medewerker van de president tot hij in 1994 ontslag moest nemen toen bekend werd dat hij een regeringshelikopter had gebruikt voor een golf-uitje. Watkins schreef verder dat hij tegenover onderzoekers die licht probeerden te brengen in de kwestie van het reisbureau “zo beschermend en vaag mogelijk” was geweest.

Ruim een jaar geleden hebben de onafhankelijke onderzoekers in de Whitewater-affaire en de commissies van het Congres die onderzoek doen naar die kwestie het Witte Huis verzocht alle papieren over te dragen die te maken hebben met de reisbureau-kwestie. Ze wilden nagaan of de rel die over de ontslagen ontstond, iets te maken had met de zelfmoord kort daarna van de juridische adviseur van het Witte Huis, Vincent Foster, die ook belast was met de Whitewater-kwestie. Woensdagavond laat gaf het Witte Huis het memorandum vrij.

De Amerikaanse televisiezender CNN meldde gisteren dat de senaatscommissie inzake Whitewater de onafhankelijk onderzoeker zal vragen na te gaan of de stafchef van mevrouw Clinton, Margaret Williams, en een belangrijke adviseur en vriendin van de Clintons, Susan Thomases, meineed hebben gepleegd.