Heineken biedt zijn excuses aan na pijnlijke fax

ROTTERDAM, 6 JAN. Topman Karel Vuursteen van Heineken heeft zijn excuses aangeboden voor een pijnlijke fax van zijn bedrijf.

In een fax aan de Engelse makers van een door Heineken gesponsord tv-programma stelde het bedrijf dat daarin “te veel negers” waren te zien. De fax is op 20 december van het vorig jaar gestuurd naar de programmamakers van een nieuwe televisieserie, Hotel Babylon. Het door Heineken gesponsorde programma is een muziek- en cultuurshow voor jongeren. De show is gisteren voor eerst uitgezonden via de commerciële zender ITV, en moet uiteindelijk in zes Europese landen te zien zijn, waaronder Nederland.

In proefopnames voor de Britse versie van Hotel Babylon waren zwarte artiesten te zien die voor een grotendeels zwart publiek optraden. Decor was een hotelbar waarop Heineken-produkten waren uitgestald. Op 20 december zond medewerker Justus Kos van Heinekens afdeling sponsoring in Amsterdam een fax met commentaar op deze 'pilot'. Kos stelde daarin dat er “verhoudingsgewijs te veel negers” in het programma te zien waren.

De Britse Labour-parlementariër Bernie Grant eiste deze week van Heineken een verklaring over de inhoud van de fax. Tegenover The Independent toonde Grant zich verbolgen over de racistische ondertoon ervan.

Heineken-topman Vuursteen maakte deze week in zijn antwoord aan Grant zijn “oprechte excuses”. “Nu ik het orgineel heb gelezen, kan ik er maar één ding over zeggen: het had nooit geschreven mogen worden. Ik ben oprecht geschokt door de inhoud, omdat het ingaat tegen alles waarvoor Heineken staat. Heineken wijst iedere vorm van discriminatie af en zal zich daaraan houden.”