Heilige grond

Tienduizend toeschouwers, spandoeken, hoempapa-orkesten. Bartlehiem, tussen Dokkum en Leeuwarden, staat altijd garant voor een bruisend Elfstedenfeest. Het gehucht (65 inwoners) vormt een markant kruispunt op de Elfstedenroute. Het wereldberoemde bruggetje waaronder de schaatsers doorrijden is voor schaatsliefhebbers een bedevaartsoord. Zelfs hartje zomer komen buitenlandse toeristen speciaal voor het bruggetje over de Finkumervaart naar het dorp.

De rijders van de Tocht der Tochten komen twee keer langs de brug. De eerste keer als ze vanuit Franeker op de Dokkumer Ee richting Dokkum koersen. Eindpunt Leeuwarden is dan slechts negen kilometer ver. Maar de rijders moeten eerst nog 62 kilometer op en neer naar Dokkum, voordat zij naar de finish op de Bonke in Leeuwarden kunnen rijden. Voor veel rijders is Bartlehiem daardoor een psychisch wak - kroonprins Willem Alexander beleefde er tien jaar geleden een inzinking. Maar wie het kruispunt voor de tweede en laatste keer voorbijkoerst, weet dat de finish nabij is en het felbegeerde Elfstedenkruisje binnen handbereik.