GROTE ZORGEN

De vroegere Roemeense tennisster Ilie Nastase wil burgemeester van Boekarest worden en gaat deelnemen aan de plaatselijke verkiezingen.

Nastase maakt zich 'grote zorgen' om de 'meelijwekkende staat' waarin de Roemeense hoofdstad zich bevindt, zo zei hij in december in een vraaggesprek met het blad Evenimentul Zilei. Boekarest stond ooit bekend als het Parijs van de Balkan, maar decennia van verwaarlozing en kaalslag, vooral in de laatste tien jaar van het bewind van dictator Ceausescu, hebben van die reputatie weinig overgelaten. Nastase was een van 's werelds sterkste spelers in de jaren zeventig, toen hij het open kampioenschap van Frankrijk won, twee keer als vertegenwoordiger van Roemenië, en de finale van de Davis Cup Roemenië haalde. Nastase stond ook bekend om het beledigen van tegenstanders en vooral van scheidsrechters. Ooit gooide hij een scheidsrechter met stoel en al om.

    • Peter Michielsen
    • Frederiek Weeda