Escape krijgt nog dit jaar opvolger

Het optie-beleggingsprodukt Escape krijgt “waarschijnlijk na de zomer” een opvolger. Dat verklaart directeur H. Pontier van Bank Bangert Pontier. Met het eind 1995 gelanceerde, fiscaal omstreden optieprodukt, is 117,5 miljoen gulden binnengehaald. De uitgifte sloot op 28 december. Escape is een combinatie van put- en call warrants op de AEX (de graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs) met een looptijd van vijf jaar en is zo geconstrueerd dat marktrisico is uitgesloten. Escape is daarom volgens het ministerie van financiën en de fiscus geen normale belegging zodat de te behalen koerswinst wordt belast. De fiscalist van Bangert Pontier (KPMG Meijburg) verwacht daarentegen geen fiscale heffing.

Vijfennegentig procent van de stukken van 4.853,50 gulden (tien maal de eindstand van de AEX in 1995) is in handen van particuliere beleggers. Gemiddeld zijn per belegger 7,5 stukken aangekocht. De eerste beursnotering in Amsterdam wordt verwacht op 8 januari.