Bod Wolters Kluwer op CCH geslaagd

AMSTERDAM, 6 JAN. Het bod van uitgever Wolters Kluwer op de resterende aandelen van de Amerikaanse branchegenoot Commerce Clearing House (CCH) is geslaagd. Van de bij derden uitstaande aandelen is ruim 98 procent aangeboden. Eind november bereikte Wolters Kluwer al overeenstemming met de meerderheidsaandeelhouder van CCH, de familie Thorpe.

De Nederlandse uitgever wil de nieuwe aankoop juridisch fuseren met zijn in Delaware gevestigde dochteronderneming WK Acquisition Sub. Inc. Daardoor wordt CCH een volledige dochter van Wolters Kluwer.

De belangstelling van beleggers voor het bod van Wolters Kluwer komt niet als een verrassing. De Nederlandse uitgever kwam op 27 november met een bod van 55,50 dollar per aandeel, ongeveer twee keer meer dan de koers van dat moment. In totaal betaalt de onderneming ongeveer 3 miljard gulden voor CCH.

Het concern financiert de aankoop uit de beschikbare liquide middelen en uit bankkredieten. Hiervoor is een overbruggingsfinanciering afgesloten van 1,9 miljard dollar bij ABN Amro, Rabobank, Deutsche Bank, ING Bank en de Union Bank of Switzerland. De effectieve rente ligt onder de 6 procent. De toekomstige kasstroom (winst plus afschrijvingen) moet toereikend zijn om deze bankkredieten omstreeks het jaar 2000 te hebben afgelost.

De overname betekent een aanzienlijke versterking van de internationale positie van Wolters Kluwer in het fiscaal-juridisch uitgeven en vergroot de concernomzet met ongeveer 1 miljard gulden tot ruim 4 miljard gulden in 1996. De onderneming verwacht veel van de aankoop, die vooral op het gebied van elektronische uitgaven van zakelijke informatie een sterke marktpositie heeft.