Beurs zakt weer terug onder 500 punten

ROTTERDAM, 6 JAN. De Amsterdamse effectenbeurs handhaafde zich op de slotdag van de openingsweek van 1996 niet boven de magische grens van 500 punten. Weinigen op de beursvloer toonden daarover teleurstelling. Ondanks het verlies van gisteren heeft de jubelstemming op het Damrak deze week geresulteerd in een winst van meer dan 12 punten op 497,57 punten voor de graadmeter van de 25 meest verhandelde fondsen.

Analisten zien de voortgaande daling van de lange rente als belangrijkste verklaring voor de euforie. Het rendement op de toonaangevende tienjarige staatslening daalde dinsdag tot onder de 6 procent. Een stijgende dollar en een reeks van optimistische nieuwjaarstoespraken deden de rest.

De uitgevers waren in de afgelopen week de belangrijkste gangmakers. VNU was met een winst van bijna 8,5 procent tot 239 gulden procentueel de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Topman drs. J. L. Brentjens sprak donderdag de verwachting uit dat de winst voor buitengewone posten over 1995 met ongeveer 25 procent zal toenemen. “Een goede winststijging”, zegt P. Wollenberg van Iris Research. “VNU is mijn favoriet onder de uitgevers.”

Wolters Kluwer viel met een stijging van meer dan 4 procent tot 157,90 maar net buiten de top tien van snelste stijgers. Kort na de bekendmaking van de mega-overname van de Amerikaanse uitgever CCH, eind november, waardeerden beleggers het aandeel op 135 gulden.

“De markt had even tijd nodig om de acquisitie juist te interpreteren”, meent Wollenberg. “Wolters heeft een goede slag geslagen.” De stagnering van de winstgroei per aandeel (al jaren 15 procent) over 1996 die een gevolg is van de overname noemt hij “een puur boekhoudkundige kwestie”.

Reed Elsevier viel enigszins uit de toon met een winst van slechts 60 cent tot 22 gulden. Analisten wachten af met welke overnames de uitgever invulling gaat geven aan de nieuwe strategie. “Elsevier heeft de opbrengsten uit de verkopen op de bank staan en kan daarom op korte termijn met een afvlakkende winstgroei te maken”, zegt Bosscha van bank Labouchere.

Minder intensief verhandelde aandelen onder de uitgevers deden het nog beter dan de grote drie. Wegener en de Telegraaf sloten de week af met een koerswinst van bijna tien procent. Analisten vinden met moeite een verklaring voor deze spectaculaire koerswinsten.

Afgezien van het belang van ruim 25 procent in Wegener blijkt een verklaring daarvoor moeilijk te vinden. “Ik was een beetje verbaasd”, erkent Wollenberg. Wegener steeg afgelopen week 15 gulden tot 170 gulden. De sterk op Nederland georiënteerde uitgever was veel in het nieuws, maar bracht weinig nieuwe informatie naar buiten. De netto winststijging van Wegener over 1995 met ongeveer 15 procent, die voorzitter van de Raad van Bestuur C.P.J. Appeldoorn begin deze week bekend maakte, was overeenkomstig de verwachtingen. De overname van Arcade die gisteren definitief werd bevestigd, was al eerder aangekondigd. Wel gaf Appeldoorn aan dat Wegener voor de overname geen grote emissie zal doen. “Dat heeft beleggers misschien gerustgesteld”, zegt T. Gietman van Van Meer James Capel.

Voor 1996 rekent Appeldoorn opnieuw op een stijging van het nettoresultaat en de winst per aandeel. Ook hier was voor analisten weinig nieuws onder de zon, maar “het is natuurlijk leuk dat Appeldoorn verwachtingen durft uit te spreken”, zegt Bosscha.

    • Michiel van Nieuwstadt