Woningprijs vorig jaar vier procent gestegen tot 237.900 gulden

ROTTERDAM, 5 JAN. De gemiddelde prijs van Nederlandse woningen is vorig jaar gestegen met bijna vier procent. Een woning kost nu gemiddeld 237.900 gulden, tegenover 229.300 gulden vorig jaar. Dit blijkt het jaaroverzicht over 1995 van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De gemiddelde prijsstijging is het dubbele dan de NVM aan half jaar geleden nog raamde. Toen ging de organisatie er van uit dat de woningprijzen het tempo van de inflatie zouden volgen. De inflatie bedroeg vorig jaar rond de twee procent.

De NVM signaleerde ook een forse toename van het aantal transacties op de woningmarkt tot 85.000, acht procent meer dan vorig jaar. Zowel de prijsstijging als het aantal transacties bereikten een piek in de tweede helft van 1985.

De makelaarsorganisatie wijt de verhoogde activiteit op de woningmarkt aan de lage hypotheekrente, de structureel lage inflatie, het positieve consumentenvertrouwen, de vertraagde oplevering van nieuwbouwprojecten en een aanhoudende vraag naar koopwoningen. Nog steeds is er behoefte aan vooral de wat duurdere eengezinswoning met een prijs tussen 250.000 gulden en 400.000 gulden. Die vraag is vooral afkomstig van de 'dertigers en veertigers', die de grootste groep zijn op de huizenmarkt.

De prijsstijging deed zich voor in geheel Nederland, met Friesland (8 procent) en Zeeland (8,5 procent) als uitschieters. In Zuid-Holland stegen de prijzen het minst, met 2 procent. Ook in Utrecht en Drenthe was de prijsstijging, met 2 ,5 procent, relatief bescheiden. Utrecht blijft de duurste provincie met een huizenprijs van 13,5 procent boven het landelijk gemiddelde. Groningen is met een prijs van 30 procent onder het gemiddelde het goedkoopst.

De gemiddelde tijd die het duurt voordat een woning is verkocht, liep op van 64 dagen tot 77 dagen. Er was een verschil van gemiddeld vijf procent tussen de vraagprijs en het bedrag waarvoor woningen uiteindelijk werden verkocht. Dat verschil wijzigde niet ten opzichte van 1994.

In 1994 bedroeg de prijsstijging van koopwoningen 7,9 procent, in 1993 was dat 9 procent. De NVM waarschuwde vanmorgen voor te hoge verwachtingen voor de ontwikkeling op de woningmarkt, en verwacht dat de prijzen 'marktconform' zullen stijgen zonder dat zich excessen voordoen. Sinds begin jaren negentig zijn de huizenprijzen al met meer dan een derde omhoog gegaan.