Winstnemingen maken eind aan stijging AEX

AMSTERDAM, 5 JAN. De Amsterdamse effectenbeurs nam vanmorgen voor het eerst dit jaar een adempauze. Na de euforische stemming van de afgelopen dagen, waarin de AEX-index de 500-puntengrens passeerde en 18 punten winst boekte deed de beursgraadmeter vanmorgen een stapje terug. Omstreeks het middaguur noteerde de AEX ruim 3 punten lager op 498,07 punten.

AMSTERDAM Banken en verzekeraars stonden evenals gistermiddag onder druk. Sinds het begin van het jaar zijn de financiële waarden fors gestegen. Vanmorgen hadden de aandelen ING, ABN Amro, en Fortis Amev te maken met winstnemingen. Bankverzekeraar ING verloor een gulden op 108,60 gulden en concurrent Fortis Amev raakte zelfs 1,40 kwijt op 108 gulden. Verzekeraar Aegon daalde met 1,10 tot 71,70 gulden. ABN Amro verloor niet meer dan een dubbeltje op 75,20.

Uitgever Wegener kreeg er vanmorgen 4 gulden bij op 167 gulden. Eerder op de ochtend noteerde het aandeel zelfs een plus van zes gulden. De fusie van de uitgever met mediabedrijf Arcade Beheer is definitief. Eerder deze week was het aandeel al fors gestegen na bekendmaking van een winstijging met 15 procent over 1995 en een gunstige winstverwachting. Ook branchegenoot VNU wist de koersstijging van gisteren te continueren met een winst van 90 cent tot 236,30 gulden.

De aandelen Hagemeyer en Nutricia die vanaf 19 februari als nieuwkomers zullen worden opgenomen in de AEX-index verloren vanmorgen. Hagemeyer noteerde 30 cent lager op 87,70 gulden en Nutricia verloor 70 cent op 136,20 gulden. Hagemeyer en nutricia nemen de plaats in van Stork en Pakhoed, omdat deze in de afgelopen drie jaar niet meer behoorden tot de 25 fondsen met de hoogste omzet op het Damrak. Stork boekte een dubbeltje winst op 40,30 gulden, Pakhoed gaf 30 cent prijs op 43,70 gulden.

Ahold, dat vanmorgen een omzettoename meldde van 2,1 procent in 1995 en een lichte toename van het marktaandeel, verloor desondanks 50 cent op 67,90 gulden. Unilever ging verhoudingsgewijs sterk achteruit, met 1,90 gulden tot 232,60. Ook DSM verloor fors, 1,30 gulden op 134,10. De stijging van de koers van de dollar werd gisteravond op de valutamarkten in de Verenigde Staten een halt toegeroepen. Op de valutamarkt in Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt vanmorgen 1,6190 gulden, bijna een cent onder de slotkoers van 1,6280 gulden gisteren.

Ook het pond sterling deed een stap terug. De koers van de Britse munt daalde van 2,5230 gulden tot 2,5110. Andere relatief zwakke Europese valuta's verloren eveneens terrein tegenover de gulden en de Duitse mark. De koers van de lire daalde van 1,0255 per duizend tot 1,0240 per duizend en die van de Franse franc van 32,795 gulden per honderd tot 32,705.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren een verlies geïncasseerd. De Dow Jones-index van belangrijkste fondsen moest 20,23 punten achteruit op 5173,84. De omzet was met 516 miljoen aandelen fors.

Gedragen door optimisme onder handelaren over de begrotingsbesprekingen tussen Republikeinen en het Witte Huis gingen de koersen aanvankelijk voor de derde achtereenvolgende dag omhoog. De Dow Jones noteerde zelfs een winst van ruim 30 punten. Toen bekend werd dat de onderhandelingen opnieuw worden uitgesteld sloeg de stemming om. TOKIO De effectenbeurs in Tokio reageerde vandaag positief op de aankondiging van het aftreden van de Japanse premier Murayama. De Nikkei-index begon de dag met een daling, maar veerde na het nieuws op. De index voor de 225 belangrijkste aandelen op de beurs van Tokio sloot de dag af met een winst van 51,03 punten 20.669,03 punten.