Volleybalsters worstelen met favorietenrol

BREMEN, 5 JAN. Heel even zocht Bert Goedkoop zijn toevlucht tot een beproefd recept. “Speel met plezier, speel met een glimlach”, sprak de bondscoach halverwege de eerste set bemoedigend tot zijn volleybalsters. De hartekreet was vergeefs. De woorden die de ploeg afgelopen najaar inspireerden tot het veroveren van de Europese titel, waren ditmaal aan dovemansoren gericht. In het vervolg van de wedstrijd beperkte Goedkoop zich wijselijk tot de gebruikelijke tactische aanwijzigingen.

In exact zestig minuten verloor de nationale vrouwenvolleybalploeg gisteravond met 3-0 van gastland Duitsland. Op de nederlaag in de Bremer Stadthalle viel weinig af te dingen. De thuisploeg domineerde van begin tot eind terwijl aan Nederlandse zijde nagenoeg alles mislukte. De passing was onder de maat, de blokkering onverzorgd en de opslag vormde al helemaal geen bedreiging voor het opvallend sterke Duitse team. “Wij speelden niet. Geen ritme, geen wedstrijd, geen team. We waren er niet klaar voor en wilden te graag, misschien wel iets te graag”, zo probeerde Goedkoop in zijn nabeschouwing een verklaring te vinden voor het teleurstellende optreden van zijn ploeg.

De nederlaag is een bevestiging van wat zich in november tijdens de World Cup in Japan - achtste in een veld van twaalf - al aftekende: de succesformule van het EK lijkt uitgewerkt. Voor eigen publiek zette de jeugdige formatie in de Arnhemse Rijnhal erkende grootmachten als Kroatië en Rusland achteloos opzij. De outsider van toen geldt nu als de te kloppen favoriet voor de eindzege op het olympisch kwalificatietoernooi. Niet voor niets sprak de Duitse bondscoach Siegfried Köhler na afloop met ingehouden trots over de overwinning van zijn team “op niemand minder dan de Europees kampioen”.

Van het onbevangen spel met de veelbesproken glimlach is drie maanden later weinig meer over bij het Nederlands team. In de matig bezette sporthal was het zestal gisteravond van begin af aan bevangen door de spanning en acteerde de ploeg allesbehalve als een hecht collectief. De druk van het moeten presteren leek een verlammende uitwerking te hebben op de Europees kampioen, al wilde Goedkoop niets van die theorie weten. “Moeten moet je op het toilet. Met plezier en als een team spelen deze meiden op hun best, maar aan beide ontbrak het vandaag helaas.”

Al met al tilde hij niet zo zwaar aan de afgetekende nederlaag. Wie de coach gisteravond goed beluisterde, kon opmaken dat de volleybalsters momenteel balanceren tussen willen en kunnen. Zulke fases zijn onvermijdelijk in het uitgestippelde traject dat uiteindelijk moet eindigen in een definitieve aansluiting bij de wereldtop. “Zware nederlagen leer je verwerken. Voor successen geldt hetzelfde.” Goedkoop herinnerde zijn gehoor na afloop aan de voorbereiding op het EK. Tijdens de Haarlemse Volleybalweek verloor zijn ploeg destijds kansloos met 3-0 van Kroatië. “Ook toen wilden we heel graag, maar lukte het niet.”

Goedkoop maakt zich daarom weinig zorgen. Plaatsing voor de Spelen is van later zorg. Eind mei volgt in Osaka een eventuele herkansing. De huidige terugval is volgens de coach een gevolg van de Europese titel, behaald door een jeugdige en onervaren groep speelsters. “Het voordeel van een jong team is dat zodra het goed gaat, ze onbevangen mee omhoog kunnen. Zit het echter tegen dan kan zo'n jonge groep niet de oplossingen vinden.”

Bovendien is de race om een olympisch startbewijs nog niet gelopen voor Oranje op het vierdaagse plaatsingstoernooi van de Europese top vier. Maar afgaande op het haperende spel tegen Duitsland is het de vraag of de volleybalsters vanavond in hun tweede wedstrijd opgewassen zijn tegen Rusland. De ploeg van bondscoach Nikolai Karpol speelde in de openingswedstrijd tegen Kroatië allesbehalve oogstrelend. Met enig fortuin beslisten de Russinnen de chaotische vijfsetter uiteindelijk in hun voordeel (3-2).

Bij verlies tegen de ploeg die drie maanden geleden werd onttroond als Europees kampioen en gebrand is op eerherstel, zijn de volleybalsters zo goed als zeker uitgeschakeld. De nummers een en twee van de onderlinge competitie om de zogenaamde Bremen-Cup beslissen zondag wie zich na Cuba, Brazilië, China en de Verenigde Staten als vijfde land plaatst voor de Olympische Spelen in Atlanta.

    • Mark Hoogstad