Unhcr ontkent 'akkoord'; 'Zaïre begint met repatriëring Hutu's Rwanda'

KINSHASA, 5 JAN. Zaïre begint binnen twee weken met de sluiting van kampen voor Rwandese vluchtelingen.

Dat heeft de minister van buitenlandse zaken van Zaïre, Kamanda Wa Kamanda, gisteren bekendgemaakt.

De minister deed zijn uitspraken na een bijeenkomst met vertegenwoordigers van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR). “We zijn het eens over de aanpak, over de vraag hoe en waar te beginnen, maar die informatie is voorlopig nog vertrouwelijk”, aldus Kamanda. Een woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie heeft vanmorgen overigens ontkend dat er bindende afspraken op de bijeenkomst in Zaïre zijn gemaakt. “De UNHCR woonde het overleg slechts bij als waarnemer”, aldus de woordvoerder.

Bij de opening van de bijeenkomst, gisteren, in Kinshasa had de Zaïrese minister van binnenlandse zaken, Malumba Mbangula, al gezegd dat Rwandezen geen toestemming zullen krijgen om na sluiting van hun kamp naar een ander vluchtelingenkamp te verhuizen of ergens anders in Zaïre te gaan wonen. Volgens de minister krijgen Rwandezen wel toestemming om naar een ander land te emigreren op voorwaarde dat er geen zaak tegen hen loopt bij het internationale Rwanda-tribunaal. Als dat wel het geval is, worden ze uitgeleverd aan het tribunaal, aldus de minister.

De Rwandese regering heeft positief gereageerd op het nieuws van de sluiting van de vluchtelingenkampen. “Met de hulp van de internationale gemeenschap zullen we al het mogelijke doen om de vluchtelingen op te vangen”, aldus de minister van buitenlandse zaken, Anastase Gasana.

Onlangs zijn de Zaïrese autoriteiten begonnen Hutu-extremisten in de kampen te scheiden van 'gewone' vluchtelingen. Volgens het Hoge Commissariaat vergemakkelijkt dat de terugkeer van de vluchtelingen. Veel vluchtelingen, aldus de UNHCR, zijn bereid naar Rwanda terug te gaan maar hebben dat tot nog toe niet gedaan uit angst voor wraakacties van Hutu-extremisten. (Reuter)