Tenor Ramon Vinay overleden

ROTTERDAM, 5 JAN. De Chileense tenor Ramon Vinay is op 84-jarige leeftijd overleden in een bejaardenhuis bij Mexico. Vinay, die slechts vijf keer in zijn eigen land zong, begon op 18-jarige leeftijd zijn zangerscarrière in Mexico. Hij was aanvankelijk een industrieel en zong als een amateur-bariton. Hij groeide uit een internationaal beroemde tenor, vooral fameus wegens zijn voortreffelijk geacteerde uitbeelding van de titelrol in Verdi's Otello, die honderden malen in tal van theaters zong, ook in de Scala van Milaan onder leiding van Arturo Toscanini. Ook in ons land was Vinay in de Holland Festivals in de jaren '50 enkele malen te horen, onder andere als Otello in 1953, toen hij de rol zong naast Gré Brouwenstijn als Desdemona. In Bayreuth zong Vinay de rollen van Tristan, Parsifal en Siegmund.