Schoenfabriek Anita wordt geliquideerd

BREDA, 5 JAN. Schoenfabriek Anita bestaat binnen enkele dagen niet meer. De curator van het eind november failliet verklaarde bedrijf vraagt binnen enkele dagen liquidatie aan.

Curator mr. A. Jacobs heeft geen koper gevonden voor de damessschoenenfabriek in Giessen. Alle 143 werknemers zijn vlak voor Kerstmis naar huis gestuurd. “Heel triest”, zei Jacobs gisteren.

Om de fabriek te behouden hoopte Jacobs, ten einde raad, een groep collega-producenten en groothandelaren in de schoenenbranche te vinden die Anita in de vorm van een stichting op de been wilden houden. De curator dacht aan “een soort stichting voor het behoud van de schoenenindustrie in Nederland”. Op grond van vaste afspraken met afnemers zou Anita dan jaarlijks een hoeveelheid schoenen produceren die niet meer dan 25 gulden per paar hoefden te kosten, zo luidde kortgezegd Jacobs' bedrijfsplan.

Jacobs heeft enkele gezaghebbende oudgedienden uit de schoenindustrie over het plan gepolst, maar die zagen het als onhaalbaar. Op zichzelf was het plan goed volgens deze oud-industriëlen, maar “men gunt elkaar in de branche het licht in de ogen niet”, viel in de ondernemerskring te beluisteren.

Anita was zo goed als de enige fabriek die met een capaciteit van 2 miljoen paar schoenen nog in dit segment van de markt - schoenen van 100 à f 150 gulden - actief was, aldus Jacobs. Fabrieken als Van Bommel en Van Lier mikken op het duurdere segment.

Jacobs kijkt bij Anita tegen een schuld aan van 6,5 miljoen gulden. De verkoop van de boedel zal die schuld verminderen. Daarbij komen de banken het eerst aan bod, vervolgens de fiscus en het GAK en tenslotte de leveranciers. (ANP)