Sabena begint overleg met Belgische bonden over cao

BRUSSEL, 5 JAN. Bij de Belgische vliegtuigmaatschappij Sabena wordt opnieuw onderhandeld tussen directie en vakbonden. De onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden voor de komende jaren werden eind november onderbroken, nadat de directie eenzijdig alle cao's had opgezegd.

De bonden reageerden woedend op deze, voor België ongebruikelijke, stap. Zij riepen de werknemers drie maal op het werk neer te leggen. Ook had eind december een rumoerige betoging van Sabena-werknemers plaats waarbij ruiten van het luchthavengebouw werden ingegooid en voor tienduizenden guldens schade werd aangericht. Tijdens de kerstvakantie werden de acties opgeschort.

Een zogeheten sociaal bemiddelaar slaagde er gisteravond met een voorzieningsvoorstel in de twee partijen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Volgens dit voorstel worden de cao's opnieuw ondertekend. Ook de voorstellen van de directie om de komende drie jaar de lonen te bevriezen, om de werktijden met 5 procent te verlengen zonder loonsverhoging en om de werktijden flexibeler te maken, moeten opnieuw besproken worden.

“De loonstop en het flexibele werken zijn weer bespreekbaar”, beaamde gisteren een Sabena-woordvoerder. Maar, voegde hij er aan toe: “Als de doelstellingen van het bedrijfsplan maar worden gehaald.” De vakbonden van hun kant zeggen dat de lonen slechts een kwart van de totale kosten van Sabena uitmaken en dat de discussie over het bedrijfplan ook over de overige driekwart van de kosten moet gaan.