'Rusland zegt verdragen op als Navo uitbreidt'

KIEV, 5 JAN. Rusland zal zich niet langer houden aan internationale be- en ontwapeningsverdragen als de NAVO zich in oostelijke richting uitbreidt. Dat heeft gisteren de Russische minister van defensie, Pavel Gratsjov, gezegd.

Gratsjov sprak in Kiev, waar hij besprekingen voert met zijn ambtgenoten uit de Oekraïne en de Verenigde Staten, Valeri Sjmarov en William Perry. Als de NAVO besluit in oostwaartse richting uit te breiden, “zullen we ons gedwongen zien onze standpunten over de rol en plaats van tactische kernwapens bij te stellen en onze verdragsverplichtingen in de militaire sector te herzien”, aldus Gratsjov in een toespraak in de militaire academie van Kiev, na het overleg met Sjmarov en Perry. Hij maakte duidelijk dat Rusland de uitbreiding van de NAVO blijft zien als een bedreiging waarop moet worden gereageerd.

Welke internationale wapenverdragen Rusland zal herzien meldde Gratsjov niet. Wel suggereerde hij dat Moskou zich ook tegen “de nieuwe reële bedreiging” zou kunnen verdedigen door “een nieuwe groep” te vormen. Hij trad niet in details, maar hij doelde kennelijk op een nieuw internationaal militair bondgenootschap, analoog aan het vroegere Warschaupact. Vorig jaar heeft de Russische president Jeltsin al eens gezegd dat de toetreding van Oosteuropese landen tot de NAVO kan leiden tot een nieuwe verdeling van Europa in twee rivaliserende militaire blokken.

Het overleg tussen de ministers van defensie van de Oekraïne, Rusland en de VS ging voornamelijk over de vermindering van het kernwapenarsenaal en gezamenlijke militaire manoeuvres. Troepen van de drie landen gaan komende zomer oefenen bij de Oekraïense stad Lvov. President Koetsjma van de Oekraïne prees gisteren de samenwerking met de VS en Rusland op militair gebied, zonder daarbij overigens stil te staan bij het nog steeds niet opgeloste conflict over de Zwarte-Zeevloot. Hij zei dat de Oekraïne vastbesloten is zich van al zijn kernwapens te ontdoen.

Vandaag wonen de drie ministers in de Oekraïense basis Pervomajsk de vernietiging van een uit Sovjet-tijden daterende raketsilo bij. (Reuter)