Rumpff

T/m 14 jan. Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Prijzen 1250,- tot 15000,- gulden.

Terwijl de schilders bij Flatland onder dezelfde noemer vallen, hebben de deelnemers aan de groepstentoonstelling bij Galerie Tanya Rumpff in Haarlem juist verschillende opvattingen over de schilderkunst. Het uitgangspunt voor de tentoonstelling waren de portretten van Emo Verkerk. Deze stelde voor om ook andere kunstenaars uit te nodigen. Behalve gerenommeerde schilders als Rob van Koningsbruggen en Daan van Golden, vroeg hij Jurriaan Molenaar die vorig jaar zijn opleiding aan de Rijksakademie afrondde.

Stralend middelpunt van de expositie is een klein wit schilderijtje met rode bladmotieven van Van Golden. Doordat het patroon van de stof die Van Golden naschilderde net niet regelmatig is, heeft het werk een merkwaardig effect: als je er langer naar kijkt, lijkt het of telkens een ander gedeelte onscherp is.

Kleuren spelen een belangrijke rol in de portretten van Verkerk. Zij lijken veel te onthullen over het karakter van de afgebeelde figuur. De koele, lichte pasteltinten van de negentiende-eeuwse Italiaanse schrijver Manzoni stralen elegantie uit, terwijl de Amerikaanse jazz-musicus 'Sun House' in warme, geel-bruine kleuren is geportretteerd. Bij Petrarca valt vooral het contrast op tussen het blauw-groene profiel met de scherpe neus en de oranje achtergrond.

De strakke, industriële landschappen van Molenaar zijn geïnspireerd op de landingsbanen en hangars van vliegvelden. Zijn schilderijen balanceren op de grens van abstractie en figuratie. Van Koningsbruggen is de enige abstracte schilder in dit gezelschap. Hij toont één schilderij en een serie litho's waarin hij de wisselwerking tussen verschillende kleuren op een kleurencirkel onderzoekt.

    • Din Pieters