Oleksy: vriendschap met agent was fout

WARSCHAU, 5 JAN. De Poolse premier, Józef Oleksy, heeft gisteren toegegeven een fout te hebben gemaakt door in de jaren tachtig nauwe vriendschappelijke relaties te onderhouden met een Sovjet-agent. Maar Oleksy herhaalde dat hij zich in geen enkele zin schuldig heeft gemaakt aan spionage.

Oleksy werd eind december door de toenmalige president Walesa beschuldigd van spionage voor de Sovjet-Unie en Rusland, een beschuldiging die de premier als “smerige provocatie” van de hand heeft gewezen. De Poolse geheime dienst heeft van de militaire procureur van Polen tot 20 januari de tijd gekregen om aanvullend bewijsmateriaal tegen Oleksy te overhandigen; daarna zal de procureur bepalen of dat materiaal een onderzoek rechtvaardigt.

Gisteren zei Oleksy op de Poolse televisie dat hij nauw bevriend is geweest met de diplomaat en KGB-agent Vladimir Alganov, die van 1981 tot 1992 op de Sovjet- en Russische ambassade in Warschau heeft gewerkt. Hij gaf toe daarmee een fout te hebben gemaakt: “Men kan stellen dat een te intieme vriendschap met zo'n kennis onvoorzichtig is. Ik weet dat nu.” Maar, zo voegde de premier daaraan toe, de interpretatie die de geheime dienst nu aan die vriendschap geeft heeft niets te maken met de ware aard.

Alganov maakte vorige week zelf melding van zijn vriendschap met Oleksy. Hij zei in Moskou dat de huidige premier echter nooit voor de KGB heeft gespioneerd en dat de KGB hem “oninteressant” vond. Het was Sovjet-agenten indertijd ook niet toegestaan Poolse staatsburgers te recruteren, aldus Alganov.

In verband met de beschuldigingen tegen Oleksy is gisteren de chef van de Poolse contraspionagedienst, Konstanty Miodowicz, afgetreden. Hij wilde de redenen vor zijn ontslag niet toelichten. (Reuter)