Nieuwe namen in AEX en Midkap

De graadmeters van de Amsterdamse aandelenmarkt, de Amsterdam EOE-index (AEX) en de Amsterdam Midkap-index krijgen per 19 februari een nieuwe samenstelling. Machinebouwer Stork en havenbedrijf Pakhoed verdwijnen uit de AEX. De AEX wordt samengesteld uit 25 fondsen met de hoogste effectieve omzet op de Amsterdamse beurs. Stork en Pakhoed maken plaats voor handelshuis Hagemeyer, dat vorig jaar werd verrijkt met branchegenoot Borsumy Wehry, en baby- en dieetvoedingsconcern Nutricia.

Pakhoed en Stork zakken naar het tweede echelon, de vorig jaar gelanceerde Midkap-index van officieel 25 fondsen. Daar zitten momenteel 24 ondernemingen in door de fusie van Hagemeyer en Borsumij Wehry. Drie fondsen treden tot de Midkap toe: NBM-Amstelland, Vendex International en Wegener, binnenkort Wegener Arcade. Waarmee het aantal weer op 25 komt.Begemann en Frans Maas moeten wegens hun geringere handelsvolume en marktkapitalisatie (koers maal aantal aandelen) die categorie verlaten om plaats te maken voor Pakhoed en Stork.