Londense beurs ontslaat directeur

LONDEN, 5 JAN. De Londense effectenbeurs, veruit de grootste beurs in Europa, heeft gisteren directeur Michael Lawrence met onmiddellijke ingang ontslagen. De bestuursleden hebben geen vertrouwen meer in Michael Lawrence. De City, het financiële hart van de Britse hoofdstad, reageerde geschokt. Lawrence, die werkte op basis van een eenjarig contract, en wiens jaarvergoeding overeenkomt met omgerekend bijna een miljoen gulden, kreeg pas gisterenochtend te horen dat hij niet meer welkom is.

Voor het besluit is geen duidelijke aanleiding geweest, zei voorzitter John Kemp-Welch van het bestuur van de beurs, die de functie van directeur tijdelijk waarneemt. Hij onderstreepte dat het beleid van de beurs niet zal veranderen. “Lawrence slaagde er niet in het vertrouwen van zowel de kleine als de grote effectenhandelaren te winnen en zijn relatie met het beursbestuur was al verscheidene maanden onbevredigend,” zo verklaarde Kemp-Welch.

Het vertrek van Lawrence komt in een periode waarin een verdere modernisering van de Londense effectenbeurs centraal staat om de City als financieel centrum van Europa aantrekkelijk te houden in zijn concurrentiestrijd met vooral Frankfurt. De beurs kreeg uit financiële kringen de kritiek zich niet op tijd aan veranderingen aan te passen. Lawrence toonde zich na zijn aantreden in maart 1993 voorstander van hervormingen, waaronder de invoering een volledig elektronisch gestuurd handelssysteem.

Volgens de City-specialist van de Britse oppositionele Labour-partij, Alister Darling, maakt het gedwongen vertrek van Lawrence duidelijk dat de Londense effectenbeurs met zware problemen kampt. De Britse minister van financiën, Kenneth Clarke, wilde gisteren niet reageren op de zaak. (AP, Reuter)