Kroongetuige GAL: antiterreur Basken was besluit regering

MADRID, 5 JAN. Nieuwe getuigenissen in de affaire rond de “vuile oorlog” tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA hebben de socialistische partij van de Spaanse premier González verder in opspraak gebracht. Een kroongetuige in het zogenoemde GAL-onderzoek kwam gistermiddag met nieuwe details over de betrokkenheid van voormalig socialistisch minister van binnenlandse zaken José Barrionuevo bij doodseskaders tegen de ETA.

Gistermiddag had in het bijzijn van een onderzoeksrechter een directe confrontatie plaats tussen Barrionuevo en de voormalige leider van de Baskische socialisten Ricardo García Damborenea. Damborenea verklaarde begin 1983 met een aantal kopstukken uit zijn partij en minister Barrionuevo te hebben vergaderd over een “Israelische strategie” in de strijd tegen de ETA. Daarbij zou onder meer zijn besloten tot de ontvoering van ETA-leden in Zuid-Frankrijk.

Eerder verklaarde Damborenea dat Barrionuevo betrokken was bij de opzet van de GAL-doodseskaders binnen het Spaanse politie-apparaat. Daarnaast beschuldigt de ex-socialist premier Felipe González ervan zijn goedkeuring te hebben gegeven aan “een actief antwoord op de ETA”.

De Grupos Antiterroristas de Liberación (GAL) waren in de periode van 1983 tot 1987 - een voorlopig hoogtepunt van de ETA-terreur - betrokken bij ontvoeringen en aanslagen tegen veronderstelde ETA-leden in het zuiden van Frankrijk. Daarbij kwamen zeker 26 mensen om het leven, onder wie een groot aantal dat niets met de ETA te maken had.

Het Kamerlid Barrionuevo, die als vertrouwensman van González zes jaar lang het ministerie van binnenlandse zaken leidde, ontkende ook gisteren elke betrokkenheid met de GAL. De ex-minister, wiens parlementaire onschendbaarheid inmiddels is opgeheven, wordt door de onderzoeksrechter gehoord als mogelijke verdachte van ontvoering, alsmede financiering van en deelname aan een gewapende bende. Verscheidene van zijn ex-medewerkers hebben inmiddels hun deelname aan de GAL toegeven en noemen Barrionuevo als mede-schuldige. Tot dusver besloot de onderzoeksrechter dat de beschuldigingen tegen premier González onvoldoende waren om hem in de procedure te betrekken.

De affaire werpt haar slagschaduw over de vervroegde verkiezingen die in maart worden gehouden. Vorige zomer verloor González de politieke steun voor zijn minderheidskabinet als gevolg van de GAL-zaak. González ontkent niet alleen juridische, maar ook politieke verantwoordelijkheid voor de affaire. De premier zal de komende verkiezingen voor de zevende maal zijn partij leiden.

Terwijl het onderzoek naar de betrokkenheid van Barrionuevo bij de GAL in volle gang is heeft de socialistische partij reeds besloten de ex-minister op een verkiesbare plaats op de partijlijst te zetten. Vorige maand organiseerden de socialisten reeds een met veel publiciteit omgeven maaltijd ter ondersteuning van de voormalige bewindsman.

Oppositiepartijen hebben beide acties reeds veroordeeld als een poging van de regeringspartij om justitie onder druk te zetten om van verdere vervolging van Barrionuevo af te zien. Een organisatie van slachtoffers van de GAL-acties heeft de onmiddellijke arrestatie van de ex-minister verzocht.