Klatergoud

Eind goed, al goed? De kansen dat het financiële drama van de filmstudio MGM een happy end beleeft, zijn vorig jaar flink gestegen. MGM is eigendom van de Franse staatsbank Crédit Lyonnais, die zich noodgedwongen over de studio heeft moeten ontfermen toen haar klant Giancarlo Parretti, een Italiaanse ex-ober die in filmzaken was gegaan, drie jaar geleden niet meer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen.

Parretti had miljarden guldens van Crédit Lyonnais' Nederlandse dochter geleend voor de overname. In tegenstelling tot het logo van MGM, een brullende leeuw, liet Parretti wel zijn tanden zien toen Crédit Lyonnais hem uit de filmstudio zette, maar kon hij niet meer bijten. Hij spande rechtszaken aan, dook onder en werd vorig jaar opgepakt in Los Angeles en weer vrijgelaten.

MGM, die jarenlang de broodnodige hits moest ontberen, loopt nu binnen met Golden Eye, de nieuwste James Bond. Het kassucces komt net op tijd: eind dit jaar moeten de Fransen MGM verkocht hebben, omdat de Amerikaanse toezichthouders op banken geen lange-termijninvesteringen dulden van banken in bedrijven. De Franse belastingbetaler, die als redder in nood van Crédit Lyonnais opdraait voor de afloop van het drama, heeft nog een gelukje. De Amerikaanse mediamarkt is het middelpunt van een ongekende fusie- en overnamekoorts, waarin ook wel animo zal ontstaan voor MGM.

Zo wordt de Franse belastingbetaler uit de brand geholpen door een Ierse acteur en een Hollandse meid in een film over een Britse geheim agent. Precies het soort Angelsaksische films dat Frankrijk graag aan quota wil binden op de Europese markt.

    • Menno Tamminga