Felle Duitse kritiek op Nederlands drugsbeleid

DEN HAAG, 5 JAN. De Duitse regering roept Nederland op het drugsbeleid “fundamenteel te veranderen”. Volgens de Duitse staatssecretaris van binnenlandse zaken E. Lintner (CSU) is Nederland “de drugsdraaischijf van Europa”. De Duitse kritiek is voor de Nederlandse regering voorlopig geen reden om over te gaan tot aanpassingen van het voorgenomen drugsbeleid.

De Duitse pogingen om de drugs te bestrijden hebben volgens de Beierse conservatief Lintner geen “ingrijpende gevolgen zolang drugs door de politiek van de westelijke buurstaat zo overvloedig aanwezig en gemakkelijk te verkrijgen zijn”. Lintner zei dit gisteren in een vraaggesprek met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. Volgens Lintner, die eind november een bezoek bracht aan Den Haag, komt vijftig tot zeventig procent van de in Duitsland in beslag genomen verdovende middelen uit Nederland. Nederland is bovendien een groot produktieland van met name chemische drugs als XTC.

“Wij hebben een beleid vastgesteld, dat moet nu worden behandeld door de Tweede Kamer. Intussen proberen we de andere landen duidelijkheid te verschaffen over ons drugsbeleid”, aldus een woordvoerder van minister Sorgdrager (justitie) als reactie op de Duitse kritiek. Een woordvoerder van minister Borst (volksgezondheid) spreekt niet tegen dat Nederland zowel doorvoerland als produktieland is. “Dat is niets nieuws. Dat staat gewoon in de drugsnota.”

Met de aanval op het Nederlandse beleid lijkt Duitsland zich aan te sluiten bij het standpunt van de Franse president, Chirac, die afgelopen zomer Nederland waarschuwde dat Frankrijk “de grenzen zal sluiten” als Nederland niet strenger optreedt tegen drugscriminaliteit. Duitsland, Frankrijk en de Benelux zullen in maart het in het najaar uitgestelde overleg voeren over het drugsbeleid.

De regeringspartijen in de Tweede Kamer wijzen de Duitse kritiek van de hand. PvdA-buitenlandspecialist Van Traa zei niet te hopen dat de Duitse regering de Franse positie gaat overnemen. Volgens zijn collega Van Boxtel (D'66) zijn diverse Duitse deelstaten bezig “ons beleid te kopiëren”. Van Boxtel: “Laten ze eerst maar eens in hun eigen land de boel corrigeren. Het kost klaarblijkelijk veel moeite om ons drugsbeleid naar waarde in te schatten.”

Kamerlid De Hoop Scheffer (CDA) meent daarentegen dat de Duitse regering nu signalen afgeeft die aantonen “dat het zo niet langer gaat”. “Bonn staat helemaal niet achter ons drugsbeleid, wat vaak gedacht wordt, maar dat schijnt minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) niet te beseffen.”

De Duitse ambassade in Den Haag noemt de uitlatingen van Lintner “nogal onverwacht”. “De meningen in Duitsland over het te voeren drugsbeleid zijn tamelijk verdeeld. De minister van volksgezondheid van de deelstaat Sleeswijk-Holstein is hier bijvoorbeeld laatst op bezoek geweest. Die denkt heel anders over de drugspolitiek”, aldus een woordvoerder van de ambassade.