ECT: mega-terminal containers Maasvlakte

ROTTERDAM, 5 JAN. Het Rotterdamse overslagbedrijf Europe Combined Terminals gaat voor twee van zijn grootste klanten, de rederijen Sea-Land en Maersk, een plan uitwerken voor een gezamenlijke mega-terminal met een capaciteit van 1 miljoen containers per jaar.

De nieuwe terminal moet tot stand komen door het uitbreiden van de huidige van Sea-Land op de Maasvlakte.

De afronding van de onderhandelingen met de beide rederijen laat nog wel enige maanden op zich wachten, aldus B. Bosselaar, lid van de Raad van Bestuur van ECT. Sea-Land en Maersk, behorend tot de grootste rederijen ter wereld, zijn beide zeer belangrijke klanten van ECT. Van Sea-Land passeren jaarlijks 400.000 containers de ECT-terminal op de Maasvlakte. Maersk is op de zogeheten “multi user terminal”, die open staat voor meerdere gebruikers, goed voor 300.000 containers.

Sea-Land en Maersk hebben besloten op 1 april een alliantie aan te gaan. Vandaar dat zij nu gezamenlijk met ECT in onderhandeling zijn. De gezamenlijke terminal zou een capaciteit moeten krijgen van 1 miljoen containers wegens de te verwachten doorgaande groei van het containervervoer. ECT slaat momenteel in totaal 2,4 miljoen containers per jaar over.

Sea-Land heeft overigens een langlopend contract met ECT tot 2013. Het contract van de Deense rederij Maersk loopt dit jaar af, maar bevat een optie tot verlenging met twee jaar. De kosten voor een gezamenlijke terminal zijn volgens Bosselaar tamelijk beperkt, omdat er geen nieuwe kademuur hoeft te worden aangelegd. Het gaat alleen om de inrichting van het terrein en de aanschaf van nieuwe kranen en voertuigen. (ANP)