Door koude breken schapen vaker uit

GRONINGEN, 5 JAN. Het koude weer brengt niet alleen door gladheid de verkeersveiligheid in gevaar. De politie in de drie noordelijke provincies wordt overstelpt met meldingen van uitgebroken schapen. Doordat de sloten bevroren zijn, kunnen de dieren eenvoudig de openbare weg oplopen. Veel weilanden hebben aan de slootkanten geen afrastering.

Een schaap heeft deze week een aanrijding op de A7 tussen Drachten en Heerenveen niet overleefd. Voor zover bekend zijn verder geen ernstige ongelukken gebeurd. De politie van Friesland rukte sinds nieuwjaarsdag al bijna honderd keer uit naar loslopend vee. De politie in Groningen zegt er per dag vijf tot tien keer mee geconfronteerd te worden. De politie van Drenthe spreekt over “een nu dagelijks” probleem.

De Groningse politie rukte gisternacht uit naar de Bedummerweg in Onderdendam. Rond één uur 's nachts moesten agenten een kudde schapen terugdrijven naar het weiland. Even later kreeg de politie een melding over een schaap op de N360 in Appingedam. Toen de politie arriveerde had het schaap het weiland zelf teruggevonden. In de ochtend was het weer raak op een 80-km-weg, de Eemshavenweg. Volgens de politie zijn deze week ook enkele Shetlandpony's uitgebroken.

De Groningse politie vindt dat er sprake is van gevaarlijke situaties. “Op een 80-km-weg verwacht je 's nachts niet zomaar een dier op de rijbaan. Bovendien zijn de wegen al minder goed begaanbaar. Gelukkig let iedereen in deze periode van het jaar goed op”, zegt de Groningse politiewoordvoerder M. Joostens.

De politie Groningen en de politie Friesland hebben inmiddels via de regionale media automobilisten voor dit probleem gewaarschuwd. Ze hebben boeren erop gewezen dat zij maatregelen moeten nemen. Veehouders kunnen volgens de politie bijvoorbeeld tijdelijke afzettingen aanbrengen of de dieren op stal zetten. “Ook helpt het als ze hun dieren goed bijvoeren. Schapen gaan zwerven als ze honger hebben. Ze lopen naar dat ene grasprietje dat er lekker uitziet”, zegt Joostens.

De politie heeft de mogelijkheid boeren te bekeuren als vee uitbreekt. “Maar dat doen we nog niet, want we vinden dat er sprake is van overmacht”, aldus de woordvoerder. Volgens hem moeten veehouders zich goed realiseren dat zij aansprakelijk zijn als hun dier een ongeluk veroorzaakt. Volgens een politiewoordvoerder in Drenthe doet zich het probleem zich elke winter steeds vaker voor. “Wij merken duidelijk dat op het houden van schapen subsidie wordt gegeven. Het aantal schapen is de laatste tijd enorm toegenomen. En als één schaap een gat in de omheining vindt, gaan ze er allemaal achteraan.”