Doden bij geweld in gevangenis van Istanbul

ISTANBUL, 5 JAN. Bij botsingen tussen muitende gevangenen en veiligheidseenheden in de Umraniye-gevangenis in de Turkse stad Istanbul zijn gisteren zeker drie gevangenen gedood. Volgens de autoriteiten zijn meer dan zestig mensen gewond, gelijkelijk verdeeld over gevangenen en militairen en bewakers. De toestand in de gevangenis zou nu weer rustig zijn. In een gevangenis in de stad Izmir hebben gedetineerden vandaag 18 bewakers in gijzeling genomen. In Ankara worden sinds vanochtend negen bewakers gegijzeld. Zowel in Istanbul als in Izmir gaat het om gevangen leden van ultra-linkse groepen. Geestverwanten hebben vannacht in Istanbul gedemonstreerd tegen de manier waarop de veiligheidstroepen in de Umraniye-gevangenis hebben ingegrepen. (AP, AFP)