Diplomatiek offensief tegen bezoek aan PLO

DEN HAAG, 5 JAN. De Israelische regering zal langs diplomatieke wegen proberen minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) af te brengen van een bezoek aan het PLO-hoofdkwartier in Oost-Jeruzalem. Tot een fysieke blokkade van Van Mierlo's bezoek aan Orient House zal Israel evenwel niet overgaan. Dat hebben Israelische autoriteiten gisteren aan het ministerie van buitenlandse zaken laten weten.

Van Mierlo en premier Kok maken van 15 tot 18 januari een reis door het Midden-Oosten. Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zijn de bezwaren tegen het bezoek nu officieel overgebracht via de 'geëigende diplomatieke kanalen', maar blijft het bezoek van Van Mierlo aan het Palestijnse hoofdkwartier deel uitmaken van het programma.

Volgens Van Mierlo is het beleid van de Europese Unie erop gericht dat bij een politiek bezoek aan Israel ook het Orient House wordt aangedaan. De Israelische onderminister van buitenlandse zaken, Eli Dayan, verklaarde voor de Wereldomroep dat de EU-lidstaten Zweden en Italië wegens de bezwaren van de Israelische regering juist hebben afgezien van een bezoek aan het PLO-hoofdkwartier. Italië kreeg daarop echter veel kritiek van de overige lidstaten. Zweden heeft van het totale bezoek aan Israel afgezien, dus ook van een bezoek aan Orient House, toen de Israelische regering bleef volharden in haar bezwaren daartegen.

Een Israelische krant meldde woensdag dat Dayan en minister Shahal (binnenlandse veiligheid) een bezoek van Van Mierlo aan Orient House desnoods met een blokkade van de politie in Jeruzalem wilden verhinderen. De twee leden van het Israelische kabinet maken deel uit van de zogenoemde Commissie voor Jeruzalem die zich inzet voor het behoud van de hoofdstad voor de joodse staat.