Clinton gaat nog voor 23 januari naar Bosnië

WASHINGTON, 5 JAN. President Clinton zal binnenkort een bezoek brengen aan de Amerikaanse troepen in Bosnië die deel uit maken van de NAVO-vredesmacht IFOR. Wanneer de reis precies plaats zal hebben wilde het Witte Huis gisteren uit veiligheidsoverwegingen nog niet zeggen, maar wel dat het voor 23 januari zal zijn. Op die dag houdt de president de State of the Union, zijn jaarlijkse toespraak tot beide huizen van het Congres over het beleid van de regering.

Ook paus Johannes Paulus II gaat binnenkort naar Bosnië, zo werd gisteren in Rome gemeld. De datum van dit bezoek ligt evenmin vast.

Niet bekend

Aanvankelijk had Clinton tijdens de feestdagen naar Bosnië willen gaan, maar de militaire bevelhebbers ter plaatse verzochten hem wat later te komen, als de legering van de Amerikaanse troepen verder gevorderd is. De VS dragen 20.000 man bij aan de NAVO-macht van in totaal 60.000 manschappen. Het is een Amerikaans gebruik dat een president die troepen naar het buitenland stuurt hen een bezoek brengt.

Clintons besluit om Amerikaanse soldaten naar Bosnië te sturen is in eigen land omstreden. Maar uit een opiniepeiling van CBS News bleek gisteren dat het aantal Amerikanen dat Clintons Bosnië-beleid steunt wel enigszins toeneemt, van 42 procent een maand geleden tot 48 procent nu. Clintons buitenlandse politiek in het algemeen wordt volgens de peiling gesteund door 49 procent van de Amerikanen, tegen 41 procent een maand geleden.