Bitterballen met kaas

De Maasdammer kaas bepaalt de smaak van deze bitterballen.

Voor ongeveer twintig stuks:

50 gram boter

55 gram bloem

3 deciliter melk

75 gram geraspte Maasdammer of Leerdammer kaas

75 gram geraspte (extra) belegen kaas

zout, peper

2-3 eieren (no. 3)

paneermeel

Smelt de boter in een sauspan. Roer de bloem erdoor en laat het mengsel een minuut pruttelen. Schenk alle melk erbij en blijf roeren tot het een dikke gladde saus is geworden. Laat de kaas smelten in de saus. Breng de saus met zout en peper op smaak. Neem de pan van het vuur. Splits twee eieren, bewaar de eiwitten en roer de dooiers door de kaassaus. Laat de saus op een diep bord afkoelen en twee tot drie uur of een nacht opstijven. Vorm balletjes van de kaasmassa. Klop de eiwitten los. Wentel de balletjes door eiwit en vervolgens door paneermeel. Herhaal dit proces, zodat de bitterballen goed rondom gepaneerd zijn. Gebruik, indien nodig, het derde ei hiervoor. Zet de bitterballen in de koelkast. Verhit olie tot er een lichte damp vanaf komt en bak de bitterballen in drie porties goudbruin. Op keukenpapier laten uitlekken en direct serveren.

    • Annelène van Eijndhoven